A 16 éves Greta Thunberg az ENSZ New York-i klímakonferenciáján szólalhatott fel a világ vezetői előtt, és maximálisan ki is használta az alkalmat, hogy elmondja a véleményét. A letaglózó beszédére az egész világ felkapta a fejét:

"Teljesen rossz így ez az egész. Nekem most nem itt kéne lennem, hanem az óceán túloldalán az iskolában. és tőlem várjátok a reményt? Hogy képzelitek? Az üres szavaitokkal elvettétek az álmaimat és a gyerekkoromat. és én még így a szerencsésebbek közé tartozom. Emberek szenvednek világszerte, teljes ökoszisztémák omlanak össze, egy tömeges pusztulás peremén állunk, de ti csak a pénzről és a gazadasági növekedésről tudtok beszélni. Hogy van ehhez képetek? Elárultok minket, de a fiatalok ezt kezdik felismerni. A jövő generációja figyel titeket, és ha cserbenhagytok minket, nem hagyjuk, hogy ezt megússzátok. A világ kezd felébredni, és eljön a változás, ha tetszik ez nektek, ha nem."

A 16 éves svéd lány korábban azzal került a figyelem középpontjába, hogy a a stockholmi parlament előtt tüntetett azért, hogy a kormányok vegyék komolyabban a klímaváltozás veszélyeit.

A konferencián részt vett Donald Trump is, akire szúros tekintettel nézett a klíma aktivista lány.

Az ENSZ-főtitkára, António Guterres elmondta, hogy a világ hatvanhat országa fogadta el, hogy 2050-ig nullára csökkenti a szén-dioxid kibocsátását.