Egy friss tanulmány szerint a kutyák képesek megállapítani egy emberről, hogy mennyire megbízható. Remek emberismerők, és számunkra is jelezni tudják, hogy megbízhatunk-e az adott személyben.

A tanulmányt Akiko Takaoka, egyetemi professzor végezte. Munkatársaival közösen azt vizsgálták, hogy a kutyák megbíznak-e egy olyan emberben, aki már hazudott nekik korábban.

A kísérlet során először egy kajával teli dobozt mutattak a kutyáknak, majd egy ugyanolyan, ám üres dobozt. A kutyák mindkétszer odaszaladtak a dobozhoz, de mivel a másodiknál nem volt benne semmi, így a kutyákat tulajdonképpen becsapták. Azt feltételezték, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi gesztusokat, és ha a gesztusok nem következetesek, a kutyák idegesek lesznek.

Harmadik alkalommal a kutyák már nem hittek a hazugoknak. 34 kutyát vizsgáltak a kísérlet során, és mindegyikük ugyanazokat az eredményeket mutatta, az Animal Cognition Journal szerint. A kutyák korábbi tapasztalataikat felhasználva megállapították, hogy az adott személy megbízhatatlan.

További kutatások szerint a kutyák azt is figyelik, hogy más emberek hogyan viselkednek a gazdájukkal. Egy kísérletben a kutyákat idegen emberek próbálták megetetni, ám a kutyák nem fogadtak el az ételt olyan emberektől, akik korábban agresszív, durva módon viselkedtek a gazdijukkal. Azokkal viszont barátságosak voltak, akik a gazdáikkal is kedvesen viselkedtek. Még azokkal is, akik nem adtak semmilyen kaját nekik.

Bizonyított, hogy a kutyák képesek olvasni a gesztusainkból és az arckifejezéseinkből. értelmezik a gesztusokat és eldöntik, hogy akarnak-e barátkozni vagy sem.

Ha átvered a kutyádat, nem fog bízni benned, és kevésbé lesz engedelmes. Ha pedig a kutyád feltűnően nem szeret egy embert a közeledben, érdemes elgondolkodnod a véleményén.

(Forrás)