A természetes vizek műanyagszennyezettsége az egész világunkat érintő probléma, éppen ezért mindannyiunk érdeke, hogy minél előbb valamilyen megoldást találjunk rá. és most végre egy aprócska, de rendkivül pozitív fejleményről számolhatunk be nektek. A Kwinana nevezetű ausztrál városkában egy egyszerű, de nagyszerű ötlettel álltak elő.

Szűróhálokat szereltek fel a vízelvezető csatornák végeire, ami úgy fogja fel a szemetet, műanyagpalackokat, stb. hogy a víz keresztül folyik rajta.

Ezek természetesen nem szennyvízcsatornák, hanem olyan vezetékek, amik az eredetileg tiszta, természetes vizet keresztül vezetik a lakott területeken a tengerbe. ám sajnos mire eljut a víz odáig, rendkívül szemetes lesz a civlizációnknak "hála". Erre jelentenek megoldást a hálók.

Tesztelés gyanánt először csak két hálót szerelt fel a városvezetés. Hamar kiderült, hogy működik az elképzelés, ugyanis a szűrőhálok több, mint 360 kg szemetet gyűjtöttek össze néhány hét alatt.

Ezután úgy döntöttek, hogy az összes csatornát felszerelik ilyen hálókkal.

Gondoljunk csak bele, hogy ez mind a tengerben végezte volna...

Amint megtelnek a hálók, kiürítik azokat, és elszállítják egy telepre, ahol szelektíven szétválogatják a szemetet.

Ez latt felraknak egy másik hálót, hogy a szűrés folyamatos legyen.

A városvezetés szerint még költséghatékonyak is hálók, ugyanis így nem kell annyi embert alkalmazniuk, akiknek eddig kézzel kellett szedniük a szemetet a csatornákban, és környékén.

Csak remélni tudjuk, hogy egyre több helyen elterjed majd ez a megoldás!