Ezzel a kelesztés nélküli bejgli recepttel a kezdők és a profik egyaránt bezsebelhetik a családtagok elismerését karácsonykor.

Hozzávalók 3 rúd mákoshoz és 3 rúd dióshoz:

A tésztához:

4 dl tejföl

25 dkg sertészsír

4 tojás 1 db a kenéshez

6 evőkanál cukor

2 csipet só

10 dkg élesztő

120 dkg liszt

A máktöltelékhez:

60 dkg darált mák

30 dkg cukor

2,5 dl víz

2 csomag vaníliás cukor

1 db citrom reszelt héja

10 dkg mazsola

1 kávéskanál fahéj

A diótöltelékhez:

60 dkg dió

30 dkg cukor

2,5 dl víz

2 csomag vaníliás cukor

1 db citrom reszelt héja

10 dkg mazsola

A töltelékhez ledarálom a mákot és diót, majd hozzáadom mindegyikhez a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, a máktöltelékhez még a fahéjat is, és alaposan összekeverem.

A vizet felforralom a cukorral és mazsolával, ha a cukor felolvadt, egy edénybe hozzáadom a mákos, egy másik edénybe pedig a diós keveréket, elkeverem és megvárom amíg kihűlnek.

A tésztához a tejfölt, a zsírt, a tojást a cukrot és a sót összekeverem, belemorzsolom az élesztőt és összegyúrom a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítek, amit aztán 6 részre osztok. Kinyújtom a részeket kb. tepsi méretűre, és hármat megtöltök mákkal, hármat pedig dióval. Az oldalán a széleit ráhajtom, feltekerem, tepsibe helyezem, és bekenem tojással, végül pedig az oldalát és a tetejét megszurkálom villával.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. (Ha azt szeretném, hogy a külseje márványos legyen, akkor sütés közben is be kell kenni egyszer tojással.) Megvárom amíg kihűl, és csak utána szeletelem.(Forrás)