A fakúszó kenguruk életük nagy részét a fákon töltik.Új-Guinea hegy- és síkvidéki erdeiben, valamint a York-foki-félszigetenÉszakkelet-Ausztráliában is megtalálhatók. Az állatok éjjel aktívak,magányosan, vagy legfeljebb négytagú csoportokban élnek. Levelekkel ésgyümölcsökkel táplálkoznak. Bundájuk színezete fajtánként változó. Mellső lábukvastag és izmos, majdnem olyan hosszú, mint a hátsó láb. Mászáskor a hátsó lábaikegymástól függetlenül mozognak. A lábfejeiken durva, párnaszerű talpgumók ésmozgékony ujjak vannak. A karmaik görbék, hogy át tudják kulcsolni az ágakat,és fel tudjanak mászni a fatörzseken. A farok egyes fajoknál hosszabb atörzsnél, az egyensúlyozásban és a mászásban nyújt segítséget.

Az erdőirtások és a vadászatuk miatt sok fakúszó kengurufaja kihalás szélére került.