Emberi életeket menthetsz meg, ha azonnal cselekedsz és segítséget hívsz. Egy sikeres Facebook kampánynak köszönhetően a nők tenyerére rajzolt fekete pont a családon belüli erőszak áldozatainak segélykérő "kiáltásává" vált. A lelki és testi terror következtében ezek a nők akkora félelemben élnek, hogy nem mernek nyilvánosan segítséget kérni, és elmenni a rendőrségre. Elhagyni szintén nem merik az erőszakos férjüket, élettársukat, ugyanis sok esetben azzal zsarolják őket, hogy a gyereket is bántani fogják.

A fekete pöttyel ezek a nők kérhetnek diszkréten segítséget, mivel azt jelenti, hogy segítségre van szükségem, de nem tudok hívni, mert a bántalmazóm folyamatosan figyel és sakkban tart.

Mit tehetünk, ha látunk egy ilyen szituációt?

A legfontosabb, hogy maradjunk természetesek, és ne hívjuk fel magunkra a figyelmet. Ne bámuljuk feltűnően a férfi tagot, és ne is szóljunk neki. Jegyezzük meg a nő személyleírását, és azonnal hívjuk a rendőrséget vagy egy segélyvonalat, és pontosan közöljük velük, hogy mit is láttunk, hol láttuk, és adjunk olyan leírást, ami egyértelművé teszi, hogy kikről is van szó.

Terjeszd ezt az üzenetet, ugyanis Magyarországon jelenleg körülbelül 50 ezer család él terrorban, ahol a férj bántalmazza a feleségét és sok esetben a gyerekeket is. Ha bántalmazott vagy, és félsz nyilvánosan segítséget kérni, rajzolj fekete pöttyöt a tenyeredre, és mutasd meg másoknak!

(Forrás 1, 2)