Nem csak a kinhagosító nélküli telefonálásért, de akár egy üzenet elolvasásáért vagy megírásáért is pénzbírsaggal súlytják a sofőröket Magyarországon. Azonban vannak olyan országok, ahol sokkal drasztikusabb eszközhöz nyúltak, és azonnal a jogosítvány elvételével jár bármilyen mobilozási tevékenység.

Az okostelefonok elterjedésével jelentősen megugrott az elmúlt időszakban a vezetés közbeni mobilozás és videofelvételek készítésének száma, ami tragikus végkimenetelű balesetekhez vezetett. A tavalyi év során nagy viszshangot váltott ki a ceglédberceli buszbaleset, ahol a sofőr vezetés közben élőben videózott a telefonja segítségével a Facebookon, ami annyira elterelte a figyelmét, hogy átsodródott a szemközti sávba, és frontálisan ütközött egy szembe jövő kamionnal. A súlyos balesetben kilencen vesztették életüket.

A hasonló eseteken felbuzdulva Romániában egy új törvényjavaslatot terjesztették elő, ami alapján sokkal szigorúbban kezelnék a vezetés közbeni mobilozást. Ha valakit rajtakapnak, hogy vezetés közben üzentet ír, kihangosító nélkül telefonál, vagy bármilyen más tevékenységet végez rajta, akkor akár hónapokra is ugorhat a jogosítványa. Mindemellett pedig 9-től 20-ig terjedő büntetőpontokkal súlytanák a vétkes sofőröket. - olvasható a román belügyminisztérium honlapján.

Magyarországon egyenlőre még nem ennyire szigorú a szabályozás. A rendőrök a mobilozásért tízezer forintos helyszíni bírságot szabnak ki, ha valaki pedig nem ismeri el a "bűnösségét", akkor azonnal a duplájára ugrik a büntetés összege, továbbá három büntetőponttal is "megjutalmazzák".

Egy vezetéstechnikai oktató szerint már mindössze 50 km/h-s sebességnél is tragédiával járhat a mobilozás, ugyanis ezzel a sebességgel az autó egyetlen másodperc alatt 14 métert tesz meg, ami akár három autó távolságának is megfelelhet. Ez pedig már bőven elegendő ahhoz, hogy súlyos balesetet okozzunk.

Nektek mi a véleményetek? Magyarországon is be kellene vezetni a súlyosabb büntetést, azaz a jogosítvány bevonását a mobilozásért?