A szakembereket már nagyon régóta foglalkoztatja, hogy mi is igazábból a szerelem, hogyan is lehetne pontosan leírni, megfogalmazni. Egy amerikai származású pszichológus Robert Sternberg, még 1980-ban kidolgozott egy 3 összetevőből álló elméletet, ami magába foglalja a szevedélyt, az elkötelezettséget, valamint az érzelmi intimitást. Meglátása szerint egy egészséges kapcsolatban mind a három tényezőnek jelen kell lennie, viszont ezt nem mindenki tapasztalhatja meg. Ezek alapján hét típusú szerelmet, vagy ha úgy tetszik párkapcsolatot különböztet meg egymástól. Ebben a cikkünkben bemutatjuk ezt a hét típust, ami alapján mindenki meghatározhatja, hogy az ő kapcsolata melyikbe tartozik.

1. Egyszerű vonzódás

Alig ismeritek egymást, viszont megvan a kölcsönös vonzódás ezért úgy döntötök, hogy megpróbáljátok együtt. Mivel nincs közös érdeklődés, ami egy irányba terelne titeket, ezért gyorsan véget ér, ez az amúgy sem hosszú kapcsolat.

2. Szenvedélytől fűtött

Az ilyen típusú kapcsolatban csak az intimitás fontos a feleknek, viszont, hogy milyen érzések uralkodnak a másikban az nem. Mivel egyikük sem szeretne hosszú távú, főleg nem életre szóló kapcsolatot, ezért az ilyeneknek nagyon hamar vége szakad.

3. Csak tetszik

Ebben a kapcsolatban nem kell megjátszanod magad, hiszen közös érdekek és célok vezérelnek titeket, sőt még az életről alkotott véleményetek is megegyezik. általában ez egy intimitás nélküli kapcsolat, ami inkább a barátságon alapszik.

4. Kedves szeretet

Ebben a kapcsolatban mind a szenvedély, mind az elkötelezettség jelen van, sőt megvan a felek közötti vonzalom, és szeretet is. ám a pszichológusok szerint igaz, hogy képesek hosszú éveken át egymás mellett élni, viszont a boldogságuk elég relatív.

5. Társszerelem

A társas szerelmi kapcsolatok sokkal erősebbek, mint egy hétköznapi barátság, ugyanis ebben az esetben valódi kötődés van a felek között. Viszont ebben nincs jele az intimitásnak. A pszichológusok szerint az efféle kapcsolatok hosszú ismeretség után alakulhatnak ki.

6. Romantikus szerelem

A férfi és a nő között megvan a szenvedély, és az intimitás, sőt egymás társaságában is jól érzik magukat, viszont valamilyen oknál fogva még nem állnak készen az elkötelezettségre. Az ilyen kapcsolatok nem jutnak el az összeköltözésig, sem a házasságig.

7. Beteljesült szerelem

Ebben a szerelemben minden megtalálható a szenvedélyen keresztül, az érzelmi intimitáson át, az elkötelezettségig. Igaz, hogy ezek nem mindig vannak egyensúlyban, de az a lényeg, hogy jelen vannak. Nagyon ritkán lehet látni, sőt tapasztalni ilyen kapcsolatot, viszont, ha az emberek kitartanak egymás mellett és legyőznek minden akadályt, akkor képesek egy életen át boldogan élni.

(via erdekescikkek.hu)