Mi történik abban az esetben, ha az embereknek lehetőségük nyílik azt tenni, amit csak akarnak, bármiféle büntetés és következmény nélkül? Vajon milyen mélyen elfolytott indulatok, érzelmek törnek elő belőlük? Megláthatjuk a valódi énjüket? Már hosszú ideje foglalkoztatja ez a kérdé a tudósokat is, így több kísérlet is történt már a témával kapcsolatosan. Ezek közüll a legnagyobb visszhangot Marina Abramović 1974-es kísérlete váltotta ki, amelyet Rhytm 0-nak neveztek el. A hölgy szerette volna kideríteni, hogy az emberek hogyan reagálnak arra a szituációra, ha 6 órán keresztül hagyja nekik, hogy szinte bármit megtehessnek vele, akárcsak egy élettelen tárggyal.

Egy asztalra 72 tárgyat helyezett ki. Többek között volt köztük rózsa, zseblámpa, méz, alma, kenyér, bor, szike, szögek és egy töltött fegyver is.

Az asztalon található volt egy rövid leírás is:

Az asztalon 72 tárgy található, amit szabadon használhatnak.

6 órán keresztül (20:00 – 2:00) én is egy tárgy vagyok.

A teljes felelősség az enyém.

Kezdetben az emberek még óvatosak, és kedvesek voltak. ölelgették, puszit és virágot adtak neki.

ám amikor látták, hogy Marina semmire sem reagál, kezdtek elfajulni a dolgok. Megvágták a ruháját, a haját, később pedig még a bőrét is.

Aztán még agresszívabbá váltak az emberek. Volt, aki töltött pisztolyt rögzített Marina fejéhez, az ujjait pedig a ravaszhoz ragasztotta. Ekkor elszabadultak az indulatok az emberek között, ugyanis voltak olyanok is, akik védeni próbálták a nőt. ám többen voltak azok, akik erőszakosan viselkedtek.

Marina kísérlete megmutatta, hogy az általában barátságos, mentálisan egészséges emberek is szörnyű dolgokra képesek, ha tudják, hogy nem lesz következménye.

A 6 óra leteltével Marina szótlanul felállt, és elment. Az emberek képtelenek voltak a szemébe nézni.

A kísérlet megmutatta, hogy az emberek többsége csak szerepet játszik, amelyet a társadalom diktál neki, és szinte azonnal képesek visszatérni a "természetes" állapotukba, hogy ha hagyják nekik.

Egy jó tanács a végére Marinától:

úgy bánj másokkal, ahogyan te is szeretnéd, hogy veled bánjanak!