A National Geographic Brian Games című műsorában egy egyszerű kérdésre keresték a választ, ám mint kiderült, mégsem olyan könnyű helyesen megválaszolni azt. Legalábbis a felnőttek számára.

A statisztikák szerint a 10 év körüli gyerekek 80 százaléka pillanatok alatt rávágja a helyes megoldást a kérdésre, ám a felnőttek többségének beletörik a bicskája. Na, de mitől ehet ez? Hiszen (teljesen jogosan) azt gondolhatnánk, hogy egy értelmes felnőtt ember több tudással, és jobb logikával rendelkezik, mint a még fejlődésben lévő gyerekek. Nos, úgy tűnik, hogy ez nem feltétlenül, és nem minden esetben igaz. Ahogyan erre az alábbi kis fejtörő is rávilágított.

A kérdés: Balra vagy jobbra halad éppen a képen látható autóbusz?

Azt gondolhatánk, hogy csupán a kép alapján ez nem megállapítható, pedig ott van a megoldás a szemünk előtt.

Ha némi segítségre van szükséged a megoldáshoz, akkor menj lejjebb!

Ahhoz, hogy eltudjuk dönteni az irányt, az alábbi két kérdést kell feltennünk magunknak:

1. Hol vannak az ajtók? Ha csak nem egy olyan szokatlan autóbuszról van szó, aminek nincsenek ajtajai, akkor minden bizonnyal a busz másik oldalán találhatóak.

2. Az út melyik oldalán halad a busz? Az országok többségében a jobb oldali közlekedést alkalmazzák. Ha a busz az út jobboldalán közlekedik, akkor a sofőrnek a bal oldalon kellene ülnie.

Ha még így sincs meg a megoldás, akkor lentebb eláruljuk.

Ha azt feltételezzük, hogy ez a busz úgy közlekedik, mint a többi, akkor a fenti információk alapján kikövetkeztethető, hogy a busz bal tart.

Neked sikerült helyesen válaszolnod a kérdésre?

(via bidista.com)