A legtöbb ember utálja a hideget, de ez a lány allergiás rá a szó legszorosabb értelmében, ugyanis allergiás reakciót vált ki belőle a hűvösebb időjárás.

Ismerd meg a 21 éves Arianna Kent-et Kanadából, aki hideg okozta csalánkiütésben szenved. Ez azt jelenti, hogy a hideg víztől kezdve a hideg szellőn át a hőmérséklet ingadozáson keresztül bármi fellobbanthatja az allergiáját. Ez az autoimmun-betegeség nem csak apró, viszkető vörös foltokkal tarkított bőrt eredményez, de még anafilaxiás sokkot is kaphat.

Egy rosszabb időszakában háromszor kellett kórházba mennie a tünetei miatt. Annak ellenére, milyen végkimenetele lehet ennek az allergiának, sokan nem veszik komolyan.

"Nem mindennap mondja azt valaki, hogy allergiás vagyok a hidegre" - mondta a lány. "De ez egy komoly dolog. Sőt, vannak olyan orvosok, akik őrültnek néznek, amikor elmondom a tüneteim okát. Az emberek legtöbbször egyszerűen nem hiszik el – igen, tudjuk Arianna, hogy mindig fázol, de ez nem azt jelenti, hogy allergiás is vagy rá."

Ráadásul eléggé zord helyen él a nő, már ami az időjárást illeti, ugyanis akár -40 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. De Arianna-nak mindenre fel kell készülni. Többek között arra, hogyan fogja magát bevackolni a leghidegebb téli napokon és mivel védekezhet a munkahelyi légkondi ellen.

"A legkisebb dolog is előhozhatja az allergiámat. Lassú folyamat, először csak egy gombostűfej nagyságú folt jelentkezik a karomon, aztán egyre nagyobb lesz, végül a testem többi pontján is megjelenik. Teljes kiterjedésében a testem mindegyik része vörös duzzanatokból áll. A testem ég, viszket, közben nehezen tudok lélegezni, mintha asztmás lennék. Epipen-nel kell járkálnom az anafilaxiás sokk miatt, amit kaphatok ilyen állapotban. Félelmetes belegondolni, hogy akár még bele is halhatok egy ilyen reakcióba."

14 évesen vette észre először a tüneteket magán. Azt hitték, hogy valamilyen ételallergia, mígnem az egyik orvos megállapította nála ezt a ritka betegséget.

"érzem a torkomban, ha hideget iszok, vagy jégkrémet eszem. Most már, hogy tudom, mi a bajom, elkerülöm a hideg italokat, de azt nem tudhatom sose előre, mikor fog esni az eső, és hül le az idő."

Az olyan ételekkel is vigyáznia kell, mint a sajt, joghurt vagy ananász és fermentált húsok. Persze az lenne a legjobb, ha megértenék az állapotát. Akkor talán a főnöke nem vetetné le vele a kardigánt mondván, hogy így nem néz ki professzionálisan. Aztán meg a hideg hűtő mellett persze kijön szegény nőn az összes kiütése. és persze ekkor már megy a nagy csodálkozás.

(Forrás)