A svédországi emberek élete nagyon sok szempontból különleges a többi országban élőkéhez viszonyítva. Például abban, hogy kifejezetten szeretik banános a pizzát, a Jante-törvény szerint élik az életüket, és van egy furcsa szálloda, amit minden egyes évben újjáépítenek. Bár a legtöbb embernek talán még mindig csak az ABBA együttes és az Ikea jut eszébe Svédországról, azért sok más dolog is van, ami miatt lenyűgöző, vagy éppen irigylésre méltó. Ebben a cikkben ki is emelünk 9 ilyen különlegességet, ami csak Svédországra, és az ott élő emberekre jellemző.

1. Minden évben újraépített szálloda

Svédországban található a világ első és egyetlen olyan jéghotelje, melyet minden évben decembertől áprilisig újjáépítenek. Csak a tisztánlátás végett: itt nem csak a falak vannak jégből, de a bútorok, az ülőgarnitúrák, sőt még az étkészletek is. érdemes kiemelni továbbá, hogy a svéd Icehotel (Jukkasjärvi) szobáit sosem ugyanolyanra építik, minden évben művészek és építészek hada dolgozik azon, hogy az új ötleteiket tükrözve egyre szebb és különlegesebb létesítmény várja a látogatókat.

2. Az ország, ami "öko" megjelölést kapott.

Ha tudni akarod, hogy milyen a tiszta és környezettudatos élet, akkor a legjobb, ha azonnal Svédország felé veszed az irányt. Ez az első ország ugyanis, ami elhagyta a benzint és bioüzemanyagokat kezdett helyett használni, arról nem is beszélve, hogy a svéd hulladékmentes gyártási- és újrahasznosítási rendszerről az egész világ példát vehetne.

3. Samboende, särbo, iblandbo.

Svédországban többféle családi kapcsolat létezik, mivel a szerelmesek nem sietik el a házasságkötést. éppen ebből kifolyólag pedig nem ritka, hogy svéd párok még 10 év együttélés és közös gyermek után sem mennek férjhez és feleséghez egymáshoz. Svédországban a klasszikus házastársakon túl a következő kapcsolati formákat tartják számon:

Samboende: a pár együtt él és közös háztartást vezet.

Särbo: a férfi és a nő nem él együtt, de kapcsolatuk régóta tart – közös vakációkat tartanak és a hétvégéiket is együtt töltik.

Iblandbo: olyan partnerek, akik hol együtt élnek, hol nem.

4. Banános pizza imádat.

Svédországban számos olasz étterem található, mivelhogy imádják a tésztából készült ételeket és a pizzát. Igen ám, de a menü itt kissé eltér a klasszikus olasz éttermek menüjétől: nagy kedvencnek számít például a kebabos pizza, és a banános pizza.

5. Nemzeti szórakoztatás

Ha le akarod tesztelni a pontosságodat és a célzóképességedet, akkor a legjobb, ha azonnal valamelyik Svéd-karnevál felé veszed az irányt, ahol a heringek hordóba dobálásával ütheted el az időd. Ha szerencséd van és jól célzol, plüss hal lesz a jutalmad.

6. Fika

Ne tessék megijedni, a Fika szó a svédek kifejezése a kötelező nap közben tartott kávészünetre. A svédek túlzott kávéfogyasztásához pedig egy érdekes történet is kapcsolódik, melyről elöljáróban annyit kell tudni, hogy hiába is próbáljuk meg felhívni egy svéd ember figyelmét a túlzott kávéfogyasztás ártalmaira, nem fogja elhinni, mivel hosszú évszázadok óta szájról-szájra terjedő legendájuk van a kávéfogyasztás mellett.

Ehhez a 18. században uralkodó III. Gusztáv svéd királyhoz kell visszakanyarodnunk, aki a legenda szerint egy „kávékísérlet” keretén belül akarta felhívni az emberek figyelmét a kávézás ártalmaira. A kísérlethez két ikertestvért használtak fel, akiket előzetesen halálra ítéltek – de ezzel kiválthatták a büntetésüket.

7. Készpénzmentes életmód

Svédország a világ első országa, ami beszüntette a készpénz-használatot – ennek eredményeképpen például még a nyilvános WC-k is csak bankkártyákat fogadnak el. Ha pedig már a svéd nyilvános WC-knél járunk, tudni kell róluk, hogy a fogantyújukba épített LED kijelzők színe mutatja, hogy foglalt vagy szabad az adott vécé, ami azért elég ötletes.

8. A Jante-törvény

Bár a skandináv országokban népszerű Jante-törvényt Norvégia és Dánia is előszeretettel használja, mégis Svédországban a legerőteljesebb ennek hatása.

A Jante-törvény 10 pontja:

Ne gondold, hogy bárki lennél.

Ne gondold, hogy egyenrangú lennél velünk.

Ne gondold, hogy okosabb vagy, mint mi.

Ne is gondolj arra, hogy jobb lennél nálunk.

Ne gondold, hogy többet tudsz, mint mi.

Ne gondold, hogy fontosabb vagy, mint mi.

Ne gondold, hogy jó vagy bármiben is.

Eszedbe ne jusson nevetni rajtunk.

Ne gondold, hogy bárki is törődik veled.

Ne gondold, hogy bármit is taníthatsz nekünk.

9. Intim szféra

A svédek nagyon nagy figyelmet fordítanak saját maguk és más emberek személyes terére – igyekeznek senkit sem megzavarni a túlzott és kéretlen közeledésükkel. Még a buszmegállóban álló emberek is jól elszeparált távolságban várakoznak egymástól.

(via liked.hu)