Igazán vagyonos emberré vállni nem csak valami mesebeli, irreális álom. Nekünk, magyaroknak talán furcsán hangozhat, de a statisztikák azt mutatják, hogy a milliomosok több mint 50%-ának kizárólag a saját erejéből sikerült meggazdagodnia. Az ebbe a kategóriába tartozó embereket kérdezték meg, hogy mi a titok, de sajnos erre ők sem tudtak egyértelmű választ adni. Tippeket viszont igen. A tanácsaik persze nem biztosítják automatikusan mindannyiunk számára, hogy egycsapásra milliomosok leszünk, viszont segítenek elindulni az úton.

1. *Az 50/30/20-as szabály*

Ez a szabály arra vonatkozik, hogy hogyan oszd be a jövedelmed:

– Az 1. kategóriába a létfontosságú dolgok tartoznak. 50%-ot kell olyan havi kiadásokra fordítani, mint például a bérleti díjak, a közlekedés, a rezsi.

– A 2. rész a személyes kiadások. Ez azt jelenti, hogy bevételed 30%-át használhatod szórakozásra, hobbira és bármire, ami boldoggá tesz.

– A 3. kategória megtakarítás. A pénzed 20%-át egyenesen a bankba kell tenned.

2. *Vásárolj akkor, amikor leárazás van!*

Nyilvánvaló, hogy ez nem az a fajta tanács, amit a milliomosoktól elvárnánk. De mindannyian egyetérthetünk abban, hogy így pénzt takaríthatunk meg. Ez a szabály azokra a termékekre vonatkozik, amelyeket ténylegesen használsz és nem "csak úgy" veszel meg.

3. *Ne használj hitelkártyát!*

Ha van hitelkártyád, az csak arra ösztönöz, hogy azt vegyél meg, amit csak akarsz. De a hitelkártyák használata azt jelenti, hogy olyan pénzt költesz, ami nem a tiéd. Ráadásul a magas kamatlábak miatt sokkal drágábban veszed meg ugyanazt a terméket.

4. *Próbálj meg a gyártótól vásárolni!*

Mielőtt megvennél valamit egy boltban, tedd fel magadnak ezt a kérdést: “Vajon lehet közvetlenül vásárolni a gyártótól?” Gyakran van rá lehetőség, és így alacsonyabb áron rendelheted meg ugyanazt a terméket.

5. *Ha nem költesz pénzt, az ugyanaz, mintha bevételed lenne.*

Minél kevesebb pénzt költesz, annál több marad. Ez nyilvánvaló következtetés. Racionalizáld a vásárlásaidat. Vásárlás előtt tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: "Nagyon szükségem van rá? Mi van, ha nem veszem meg?"

6. *Igazítsd az életed a bevételeidhez!*

Sokaknak az a legnagyobb problémája, hogy többet költenek, mint amennyit keresnek.Gyakran találkozni olyan emberekkel, akik például szép házat, vagy autót vásárolnak csak azért, mert más embereket akarnak lenyűgözni. Arra gondolnak, amit majd a barátak és családtagjaik mondanak. Te mindig gondolj magadra, koncentrálj az életedre, és ne akarj feltűnősködni.

7. *Szerezz passzív jövedelmet!*

Ismersz olyan milliomost, aki közvetlenül a munkahelyi fizetéséből lett gazdag? Nyilván nem. Az idő értékesebb, mint a pénz, ezért is fontos, hogy legyen passzív jövedelmed.

8. *Vedd magad körül sikeres emberekkel!*

Ha olyan emberekkel veszed magad körül, akiknek hasonló a gondolkodásmódjuk és már nagyobb sikereket is elértek, az segít a céljaid elérésében és inspirál is.

9. *A pénz nem minden!*

Nyilvánvaló, hogy a pénz fontos tényező az életünkben. Meghatározza, hogy hogyan élünk, mit eszünk és mivel rendelkezünk. De a pénz nem minden. Megvásárolhatsz egy házat, ahol élsz, de nem vehetsz olyan családot, akivel élhetsz.A pénz javítja az életminőséget, de ez nem hasonlítható össze a családdal, a barátokkal, az egészséggel és a boldogsággal.

(via vilagunk.hu)