Egy jó detektív alapismérve, hogy minden apró részletre képesek felfigyelni, és könnyedén rájönnek, ha valaki hazudik nekik, ezért nehéz őket megvészteni. Talán senkinek sem kell különösebben bemutatnunk a világ leghíresebb detektívjét, Sherlock Holmes-ot. Bár csak egy kitalált karakterről van szó, de az éles észjárása, és a páratlan megifgyelőképessége igazi legendává tették őt. Olyannyira, hogy sok ember abban a hitben él, hogy Sherlock egykoron létező személy volt.

Hoztunk nektek néhány rejvényt, amiknek a megoldásához Sherlock Holmes bőrébe kell bújnotok, és úgy gondolkodnotok, ahogyan ő is tenné. Most megtudhatod, hogy mennyire lennél jó nyomozó, vagy éppen detektív.

1. Egy Evan nevű férfi felhívta a rendőrséget, hogy holtan találta meg kaliforniai otthonában a lakótársát. Azt mondta, hogy éppen akkor tért haza Norvégiából, és úgy talált rá a lakótársára. Amikor a rendőrség megérkezett, azonnal rájöttek, hogy Evan sztorija sántít. Vajon miből gondolták?

2. Egy férfi most ébredt fel a kómából. Hirtelen megérkezik két nő hozzá látogatóba, de mivel amnéziában szenved, nem tudja, hogy kik ők. Az egyik azt állítja magáról, hogy a felesége, a másik pedig azt, hogy az élettársa, és gyerekeik is gyerekeik vannak. Ki hazudik?

3. Az egyik nő a mélyszegénységből jött, majd hozzáment egy gazdag férfihoz, és megölte őt. Melyikük volt az?

4. Egy szép vasárnapon Tom túrázni ment az egyik barátjával, Chris-sel, amiről a bátyjának, Dan-nek is szólt. A következő héten szombaton azonban Tom-ot holtan találták meg az erőben. Dan azt mondta a rendőröknek, hogy ő egész héten dolgozott, míg Chris azt mondta, hogy eltévedt az erdőben, és csak most talált haza. Szerinted ki hazudik, és miért?

5. Egy nő meghívta a vacsorára az egyik barátnőjét. Sült marhahús készített burgonyapürével, a desszert pedig alma volt tejszínhabbal. A házigazda is evett a főételből és az almából is, de mégis csak a barátnője halt meg mérgezésben. Hogyan lehetséges ez?

6. Két barát, Sanyi és Peti elutazott külföldre egy hegymászó túrára, de csak Sanyi tért vissza. A rendőröknek azt mondta, hogy Peti megcsúszott mászás közben, és meghalt. Az utazási iroda arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy szerintük Sanyi ölte meg a barátját. Miből jött rá az utazási iroda, hogy gyilkosság történt?

7. Egy embert holtan találták a hóban. Az helyszínen készült kép alapájn szerinted kit kell a rendőrségnek keresnie?

8. Nézd meg alaposan a képet, és próbáld meg kilogikázni, hogy melyik család lehet a szegényebb.

és most következzenek a megoldások!

1. Evan azt állítja, hogy éppen akkor érkezett haza Kaliforniába a hideg Norvégiából, ennek ellenére le van égve az arca.

2. A vörös ruhás nő hazudik, ugyanis azt állítha, hogy házasok, de mégsem visel gyűrűt.

3. Az "A"-val jelölt hölgy. Azok az emberek, akik sokáig élnek szegénységban, majd hirtelen meggazdagodnak, mindig sokat költenek arra, hogy annak is nézzenek ki.

4. Chris hazudik. Ha egy hétig az erdőben kóborolt, hogy lehet frissen borotvált az arca?

5. A méreg a tejszínhabban volt, azt ugyanis a házigazda nem tett a saját tányérjára.

6. Sanyi a visszaútra a barátjának már nem foglalt jegyet.

7. A nyomokból ítélve egy kerekesszékes ember az elkövető.

8. A bal oldali család, ugyanis a szegényebb családok inkább a magas energiaértékű ételekre költenek, mint például a pizza. Egy gazdagabb család inkább minőségi ételekre költ, pl. zöldségekre és húsra.

(via bamulatos.co)