Van néhány olyan szokás, amit sok ember csinál, ugyanakkor mégsem beszél róla senkinek, mert kifejzetten kínosnak számítanak ránk nézve. Na, de azt gondolnád, hogy ezeknek a szégyellt szokásoknak még pozitív hatásai is vannak az egészségünkre nézve?

1. Körömrágás

Sokak szerint az egyik leggusztustalanabb és legidegesítőbb szokás. Pedig ennek is megvan a pozitívuma. A körmünk alatt megtelepedett baktériumok a rágás során bekerülnek a szánkba. Ezért az immunrendszer azonnal megkezdi a fehérvérsejtek termelését, hogy hatékonyan felvegye a harcot a baktériumok ellen.. A szervezet a baktériumokat regisztrálja a memóriabankjában, így ha egy adott baktériummal már másodjára találkozik, a limfociták azonnal beazonosítják és képesek lesznek legyőzni.

2. Köpködés

A nyilvános helyen történő köpködés rendkívül illetlen, viszont vitathatatlan, hogy könnyebbé teszi a levegővételt . Amikor az orron keresztül vesszünk levegőt, az sokkal nedvesebb, mint amikor a szánkon keresztül. A szánkon vett levegő kiszárad, ami nem tesz jót a szervezetünknek. Viszont az orron át történő légzésnél, ha túl sok nedvesség halmozódik fel (pl. sportolás közben), akkor nem árt köpni, hogy a feleslegtől megválljunk.

3. Zuhanyzás kihagyása

A mindennapos zuhanyzás eltávolítja a hidratáló és védelmező feladatokat ellátó illóolajokat a bőrünkből és a hajunkból. Továbbá még a tusfürdő nélkül történő, sima meleg vizes zuhanyzás is elpusztíthat sok hasznos baktériumot, amik a bőrt sugárzóvá és rugalmassá teszik. Szóval kifejezetten egészséges, ha hetente 1-2 nap kimarad, persze csak ha nem izzadtál meg, és nem koszoltad össze magad.

4. Szellentés

Egy ember naponta átlagosan 14-szer szellent. Persze nem mindegy, hogy hol, és ki előtt tesszük ezt. Az emésztőrendszerünk étkezés követően körülbelül 6 óra múlva kezd el szén-dioxidot és metánt termelni. Ha visszatartjuk a gázokat, akkor a hasi fájdalmakhoz és puffadáshoz vezethet.

5. Fikuszozás

Egyes kutatások szerint ez a gusztustalan szokás javítja az immunrendszert, ugyanis a "jóízűen" elfogyasztott anyag nyálmirigyeket tartalmaz, amik képesek felvenni a harcot bizonyos baktériumok ellen.

6. Böfögés

étkezés után egy nagy böfögés levegőt szabadít fel, amit jót tesz a gyomornak. Ha visszatartjuk, az gyomorsav kicsapódást okozhat, ami mellkasi fájdalmakhoz is vezethet. Ha viszont túl sokat kell böfögnöd, akkor fordulj orvoshoz, ugyanis ez refluxbetegségre is utalhat.

7. Pisilés zuhanyzás közben

Az emberek közel 75% -a legalább egyszer már pisilt zuhanyzás közben. és ezzel nincs is semmi baj. A húgysav és az ammónia segít a lábujjakon történő gombás fertőzések kialakulásának megakadályozásában. Továbbá a bolygódért is teszel valamit, ugyanis kevesebb vizet használunk el, ha a zuhany alatt letudjuk, és nem kell még a WC-t is lehúznunk.

(via brightside.me)