Mivel úgy tűnik a számunkra, hogy kifejezetten kedvelitek a gondolkodtató rejvényeket és fejtörőket, ezért most is szeretnénk megörvendeztetni titeket néhány olyan feladvánnyal, amik garantáltan megtornáztatják az agytekervényeket. Bár akadnak köztük könnyebbek és nehezebbek is, biztosra vesszük, hogy mind a7 feladat helyes megoldása komoly próbatételt fog jelenteni mindenki számára, és csak keveseknrk fog sikerülni. De ha akárcsak 1-et is megoldasz közülük, már sokat tettél az agyad karbantartása érdekében.

A helyes megfejtéseket a cikk végén találhatjátok.

1. Kitalálod, hogy milyen szám található a kérdőjel helyén?

2. Gyümölcsös dobozok

Adott három doboz, az elsőn alma jel, a másodikon narancs, a harmadikon pedig alma-narancs jelölés látható. Mind a három dobozon rossz jelölés található, a dobozokba nem lehet belenézni, viszont bármelyikből lehet kérni mintát, amiből ki lehet deríteni, melyik dobozban mi van. Melyik az az egy doboz amelyikből mintát kérnél?

3. A pontok összekötése

Adott 9 pont, amik 3 sorban 3 oszlopban láthatók. A feladat az, hogy négy egyenes vonallal a ceruza vagy az ujjad felemelése nélkül kösd össze őket.

4. Az alkatrész gyártó gép

Ha 5 géppel 5 alkatrészt 5 perc alatt tudunk megcsinálni, akkor mennyi ideig tart 100 gépnek, 100 alkatrészt csinálni?

5. Melyik nő a felesége a férfinak?

6. Homokórák

Adott két homokóra: az egyik 7 percig folyik, a másik 4 percig. Hogyan tudjuk megállapítani, mikor telt el 9 perc?

7. Egy villanykörte és három villanykapcsoló

A villanykörte bent van egy szerkényben és a szekrényen kívül van három kapcsoló, ami közül csak az egyik tudja működtetni az égőt. Mindegy, hogy milyen sorrendben próbálod ki a kapcsolókat, de ha kinyitod a szekrényt nem tudsz hozzáférni a villanykapcsolókhoz. Ha csak egyszer nyithatod ki a szekrényajtót, hogy találod ki, hogy melyik kapcsoló működteti az égőt?

Itt a vége! és most következzenk a megoldások.

1. Kitalálod, hogy milyen szám található a kérdőjel helyén?

Megoldás:

1. sor: egy pár cipő 10-et ér; 3*10=30

2. sor: egy pár cipő 10, a két fiú 5 és 5; 10+5+5=20

3. sor: a fiú 5-öt ér a hamburgerek pedig fejenként 2-t; 4*2 = 8; 8+5=13

4. sor: a fél pár cipő 5-öt ér

2. Gyümölcsös dobozok

Megoldás: Amelyiken mind a két gyümölcs képe rajta van.

1. lépés: Kérj mintát az alma-narancsos dobozból, ha mintának almát kapsz, akkor ez biztos, hogy csak almát tartalmaz, mert tudjuk, hogy a dobozokon lévő jelölések nem jók, ezért nem lehet a dobozban alma és narancs is.

2. lépés: Vegyük a narancsos dobozt, ami biztos, hogy almát is és narancsot is fog tartalmazni, mivel a jelölés ezen a dobozon is tuti, hogy rossz ezért kikövetkeztethető, hogy ez az almás narancsos doboz.

3. lépés: Maradt az alma jelölésű doboz, és mivel a jelölés ezen sem jó, ezért kizárásos alapon csak narancs van benne.

Tehát elég abból a dobozból kérni mintát, amin mind a két gyümölcs jele látható, hogy megtudjuk, melyik dobozban milyen gyümölcs van.

3. A pontok összekötése

Megoldás:

4. Az alkatrész gyártó gép

Megoldás: A 100 géppel 100 alkatrészt ugyanúgy 5 perc alatt tudunk megcsinálni. Gondolj bele, ha 5 perc alatt 1 géppel 1 alkatrészt tudsz megcsinálni, akkor 5 perc alatt 100 géppel 100-at tudsz megcsinálni.

5. Melyik nő a felesége a férfinak?

Megoldás:

6. Homokórák

Megoldás:

1. lépés: elindítjuk egyszerre mind a két homokórát

2. lépés: várjuk meg, amíg a 4 perces homokóra lefolyik, majd azonnal fordítsuk meg (ekkor a 7 perces homokórában 3 perc maradt.)

3. lépés: várjuk meg, míg a 7 perces homokóra lefolyik és azonnal fordítsuk meg (ekkor a 4 percesben 1 perc marad.)

4. lépés: amikor a 4 perces homokóra lejárt, a 7 perceset azonnal fordítsuk vissza, mert egy percnyi homok folyt át, aminek vissza kell folynia, hogy elérjük a 9 percet.

7. Egy villanykörte és három villanykapcsoló

Megoldás: Kapcsold fel az első számú kapcsolót várj néhány percet, majd kapcsold le. Ezután kapcsold fel egyből a második kapcsolót és nyisd ki a szekrényt. Ha az égő világít, akkor tudjuk, hogy a kettes számú kapcsoló működteti. Amennyiben nem világít az égő, vedd a kezedbe és ha meleg, akkor tudod, hogy az első számú kapcsoló működtette. Ha hideg, akkor kizárásos alapon a harmadik kapcsolóval fogod tudni felkapcsolni.

Szerintetek mennyire voltak izzasztóak a feladatok? Nektek hányat sikerült megoldanotok?

(via brightside.me, latnodkell.com)