A magas intelligencia szinttel rendelkező emberek általában véve sokkal sikeresebbek az életben a kevésbé eszes társaiknál, legalábbis már ami a munka és a szakmai részét illeti. Ugyanakkor ezért néha hatalmas árat fizetnek, mivel sokkal inkább jellemző rájuk a boldogtalanság, mint a nem túlzottan okos emberekre. Hogy miért? Az alábbiakban ismertetjük az okokat.

1. Túl magasak az elvárásaik

Nem csak másokkal, hanem saját magukkal szemben is. Mindig van egyfajta konkrét elképzelésük arról, hogy minek hogyan kellene alakulnia és ennek érdekében minden tőlük telhetőt meg is tesznek. De sajnos sok esetben nem épp az lesz a végeredmény, amit előre kigondoltak.

2. Túlbonyolítják és túlgondolják a helyzeteket

Ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozzák meg, sokszor képesek a legapróbb részletekig átgondolni a dolgokat, ami pedig gyakran túlbonyolításhoz, illetve stresszhez vezethet.

3. Kevesen vannak, akik megértik őket

Mindannyiunk számára fontos, hogy legyenek a közvetlen környezetünkben olyan személyek, akiknek hasonló a gondolkodása, illetve a felfogása. Egy magasabb IQ-val rendelkező esetében sajnos ez nem mindig van így. Borzasztó érzés lehet számára, hogy olyanokkal van körülvéve, akiknek jóval lassabban jár az agya és számtalanszor el kell mondani újra és újra bizonyos dolgokat, hogy megértsék. Ennek eredménye pedig sokszor a magány.

4. Túl szigorúak

Leginkább magukhoz. Egyfolytában elemzik önmagukat, amit szintén képesek túlbonyolítani. Ezen felül pedig szinte sosem elégedettek azzal, amit elértek, mindig többet és jobbat akarnak.

5. A valóság túl unalmas!

Mivel olyan mélységben képesek átlátni az élet dolgait, ahogy csak kevesen, nem nyugszanak addig, amíg el nem érik a kitűzött nagy céljaikat.

6. Gyakran küzdenek pszichológiai problémákkal

A szorongás, vagy éppen a bipoláris zavar gyakran olyan személyeknél fordul elő, akik magasabb IQ-val rendelkeznek. A leggyakoribb jelenség az egzisztenciális depresszió, amely a túl sok gondolkodás következménye.