Vannak olyan márkanevek, amiket a világon szinte minden ember ismer, azonban a megalakulásukkal, a nevük eredetével kapcsolatban finoman szólva is hiányosak az ismereteink. Pedig némelyik mögött igazán érdekfeszítő és izgalmas történet húzódik. Mindenkinek el kell kezdenie valahol, és a msot következő történetekből jól látszik, hogy még a világ legismertebb cégei sem olyan profi módon indultak el, mint azt elsőre gondolnánk.

1. McDonlad's

Bár a McDonald’s világhírűvé válásáért egy Ray Kroc nevű üzletember a felelős, a gyorsétteremlánc eredeti terve és neve Maurice és Richard McDonald testvárpárhoz köthető. A fivéreknek már 1940 előtt is volt saját éttermük, de a háború után úgy döntöttek, hogy kipróbálnak egy egészen új rendszert az ételek elkészítésének meggyorsítása végett. így született meg az első gyorsétterem és vele együtt a McDonald’s.

2. IKEA

Az Ikea áruházláncot 1943-ban alapította egy fiatal, 17 éves svéd fiú. Az Ikea ekkor még apró háztartási kellékek árusításával foglalkozó kisbolt volt, ám a svéd kreativitásnak és a fiú kitartásának köszönhetően végül globális méretű lett. Nevét az alapító, valamint annak szülővárosának kezdőbetűiből kapta:

I

ngvar

K

amprad egy bizonyos

E

lmtaryd nevű farmon nőtt fel, ami a dél-svédországi

A

gunnaryd-ban található. Az Ikea áruházakban forgalmazott termékeknek a mai napig kivétel nélkül svéd eredetű nevük van a világ minden áruházában.

3. Starbucks

A világ leghíresebb kávézólánca szoros kapcsolatban áll a tengerrel. Az első Starbucks üzlet egy kikötővárosban, Seattle-ben nyílt, az ikonikus logó ezért egy dupla-sellő farkú hölgyet ábrázol. A cég alapítói Jerry Baldwin és Zev Siegel (történelemtanárok), valamint Gordon Bowker (író) volt. Amikor a cégük nevén gondolkodtak, az egyikük talált egy régi térképet egy bizonyos „Starbo” nevű bányászvárosról. Bowker-nek azonnal eszébe jutott a Moby Dick regény bálnavadászhajójának, a Pequod-nak a neve, amivel meg is toldotta a bányászváros nevét – és így született meg a világhírű kávézólánc neve.

4. Pepsi

A Pepsit kezdetben az emésztési zavarok gyógyítása céljából árulták. A Pepsi első változatát Caleb Bradham gyógyszerész készítette, cukor, karamell, víz, citromolaj, kóladió és szerecsendió keverékéből. Az italt ekkor még "Brad’s Drink"-nek hívták. Az ital később annyira népszerű lett, hogy Bradham vonzóbb nevet szeretett volna adni a terméknek. Ehhez egyszerűen összerakta a dyspepsia (latinul: rossz emésztés) és a kóla szavakat. így született meg a Pepsi-Cola.

5. Google

A világ legnagyobb internetes keresőrendszerének neve talán a legismertebb márkanév a világon. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy alapítói, Larry Page és Sergey Brin eredetileg nem ezt a nevet szánták a weboldaluknak. A tervek szerint a weboldalt "googol"-nak hívták volna, utalva ezzel a majdnem végtelen googol számra, más néven tíz szexdecilliárdra, ami egy 1-es számjegyből és azt követő száz darab 0-ból áll. Larry azonban véletlenül elírta a nevet a weboldal regisztrálása közben és a Googol helyett Google-ként regisztrálta.

(via genial.guru, nemkaacsa.com)