Tegye fel a kezét, aki ez idáig tudott róla, hogy a piócák nem egyetlen egy aggyal rendelkeznek, de még csak nem is kettővel és nem is hússzal? és arról hallott már valaki, hogy a nyelvünknek egészséges, nyugalmi állapotban a szájpadlásunkhoz kell préselődnie? Vagy esetleg arról, hogy miért "keményednek" meg a cipőfűzők masnijai? Nem vagy egyedül, ha ezekkel a dolgokkal nem igazán voltál eddig képben, viszont most jól figyelj, ugyanis ebben a cikkben ilyen, és ehhez hasonló érdekességekről ejtünk szót.

1. A süket skizofrének nem hallják, hanem látják a képzeletbeli hangokat – jelbeszéddel mutogató kezek és a semmiben tátongó szájak – ők így hallucinálnak.

2. Kanada és Dánia évtizedek óta küzd a világ legjelentéktelenebb szigetéért. Megállapodás nincs, mivel az aprócska Hans-sziget épp a két ország tengeri határán fekszik – ezért néhány havonta az egyik, majd a másik ország aktivistái foglalják el a szigetet, a másik ország heves tiltakozása közepette.

3. Az ókori Rómában a gazdagok egy különleges ételt fogyasztottak a neves ünnepségek alkalmával: ez egy egészben kisütött marha volt, aminek a belsejébe egy disznót tettek, aminek a belsejébe egy ludat, aminek a belsejébe egy kacsát, aminek a belsejébe egy csirkét – és ezt így egyben szolgálták fel.

4. Egy ikerpár két tagjának születése között eltelt leghosszabb idő 87 nap volt.

5. A legtöbb ember nem tudja, de a nyelvünknek természetes nyugalmi állapotában a szájpadlásunkhoz kell préselődnie és nem a száj alsó részén elterülnie.

6. Az emberi testben található szén elég lenne 9 ezer darab ceruza létrehozásához.

7. A gyökérrel együtt kiesett fogat vissza lehet tenni a helyére és a gyökér magától hozzákapcsolódik az állkapcsunkhoz.

8. Dzsingisz kán volt az első ember a történelem során, aki globálisan képes volt befolyásolni a Föld éghajlatát. Mivel a hódításai következtében több mint 40 millió ember halt meg és emiatt a korábban virágzó mezőgazdaságokat erdőségek váltották fel, a – becslések szerint – így kinőtt 700 millió fa jelentősen hozzájárult a bolygó éghajlatának hűtéséhez.

9. A polidaktilia (sokujjúság) örökölhető.

10. Nyál nélkül nem működnek a nyelvünkön található ízlelőbimbók. Ha a száraz nyelvünkre helyezzük az ételt, nem fogjuk érezni az ízét.

11. Tudósok bebizonyították, hogy az emberi testben épp olyan biokémiai folyamatok mennek végbe a szerelem hatására, mint amilyen a rögeszmés-kényszeres betegségben szenvedő emberek testében figyelhetők meg.

12. Shakespearenek köszönhetően mintegy 1700 új szó jelent meg az angol nyelvben, valamint a Jessica nevet is neki köszönhetjük.

13. Egyes békáknak (például a leopárd békának) a szemeik segítik a táplálék lenyelését, mivel azok visszahúzhatóak a koponya lyukain keresztül és így segítenek letuszkolni a táplálékot az állat torkán.

14. A manapság szlengként használt OMG (Oh My God) rövidítést egy Winston Churchill-nek írt levélben használták először, 1917-ben.

15. Tanulmányok kimutatták, hogy a koraszülött gyermekek gyakrabban balkezesek, mint az időben születettek.

16. A kék bálna nyelvének a súlya megegyezik egy kifejlett felnőtt elefánt súlyával.

17. Te is jártál már úgy, hogy direkt lazára kötötted a cipőfűződet, majd néhány használat után azt vetted észre, hogy a rajta lévő csomó megkeményedett és alig lehet kibogozni? Ez nem véletlen, a cipőfűzőkre ugyanis 7 g erő nehezedik minden egyes lépés alkalmával. Ahhoz, hogy megértsük, ez milyen hatalmas erő, tudni kell, hogy az emberre például „csak” 6,3 g erő nehezedik egy hullámvasút hurkában.

18. Tudósok szerint a levágott fű után keletkező jól felismerhető illat egyfajta biokémiai reakció, mely arra szolgál, hogy a növények figyelmeztethessék a többi növényt a közelgő veszélyre.

19. A kilencöves tatuk mindig 4, genetikailag teljesen azonos utódnak adnak életet.

20. A pszichiátria mintegy 400 különböző fóbiát ismer el.

21. A Cirkumpacifikus-hegységrendszer a Csendes-óceánt körülölelő hegységek összessége. A földön található 580 aktív vulkánból 328 itt található, épp ezért pedig a teljes bolygót érő földrengések és cunamik 75%-áért felelős ez a hegységrendszer.

22. Az első webkamerát a Cambridge-i Egyetem tudósai hozták létre, hogy a számítógép előtt ülve is meg tudják figyelni, hogy van-e kávé az ebédlőben található kávégépben és ezáltal elkerüljék a fölösleges sétálást.

23. Az alpaka belebetegedhet és akár bele is halhat a magányba.

24. Ha képesek lennénk autóval a Holdra utazni, akkor 100 km/h-ás állandó sebesség mellett ez 160 napig tartana.

25. Ha létezne egy akkora vízfelület, amibe bele tudnánk dobni a Szaturnuszt, akkor a bolygó lebegne a felszínén, mivel olyan alacsony a sűrűsége.

26. A KitKat szeletek ostyái között található töltelék valójában újrahasznosított KitKat csokoládék, amiket a légbuborékok és/vagy tökéletlen formájuk miatt kellett újrafeldolgozni.

27. Albert Einstein szemei ma is valahol egy New York-i széfben vannak. Bár Einstein azt kérte, hogy hamvasszák el, a patológus tartósította az agyát, a szemeit pedig odaadta a tudós szemészének.

28. A piócáknak 32 agyuk van.

29. A kalózok azért viselnek szemkötőt, hogy javítsák a látásukat. A szemkötő nélküli szemükkel így jobban látnak nappal, míg a szemkötő fedte szemük a sötétséghez alkalmazkodik, így azzal jobban látnak éjjel.

30. A tengerészek azért hordanak trapéznadrágot egyenruha gyanánt, hogy ha véletlenül beleesnek a vízbe, akkor is le tudják venni, ha rajtuk van a cipő. Ezt úgy érhették el a legegyszerűbben, hogy a nadrág szárát bővebbre hagyták.

31. Azok a fehér pontok, amik a szemünk előtt lebegnek, amikor a tiszta kék égre nézünk nem mások, mint a saját fehérvérsejtjeink.

32. Az útszéli fák jelentősen befolyásolják a városok, és az ott található otthonok hőmérsékletét.

(via liked.hu)