Sok-sok éve már, hogy a Harry Potter könyvsorozatnak megjelent az utolsó része, és már az azok alapján készült filmes változatokat is mind rég láthattuk a mozikban, ám még ennek ellenére is maradtak megválaszolatlan kérdések a rajongók számára. A mostani cikkünkben megosztunk veletek néhány olyan érdekességet, ami után mindenki tisztábban fogja látni a varázslóvilág összefüggéseit, és ráadásként felfedünk néhány igen izgalmas titkot is.

1. Gondolkodtál már rajta valaha, hogy vajon hány éves lehetett Dumbledore és Voldemort, amikor meghalt?

2. Hagridnak nem volt saját patrónusa

J.K. Rowling egy interjúban elmondta, hogy Hagrid nem lett volna képes patrónus-bűbáj varázslatra, így tulajdonképpen védtelen lett volna a rá támadó dementorok és a lethifoldok ellen.

3. Harry Potter és Ron Weasley sosem végezte el a Roxfortot

Miután Voldemortot megölték és a halálfalókat az Azkabanba küldték, sem Harry, sem Ron nem fejezte be a tanulmányait a Roxfortban. Egyedült Hermione volt az, aki sikeresen teljesítette az összes vizsgát és részt vett a diplomaosztó ünnepségen. Ettől függetlenül később mind a hárman a Mágiaügyi Minisztériumban kaptak állást, Harry és Ron aurorokká váltak, míg Hermione a mágikus törvényhozás osztályán kapott állást.

4. A 11 év alatti varázslóknak otthon kell tanulniuk

A "Nemzetközi titoktartási törvény" előírja, hogy minden 11 éves kor alatti varázslónak otthon, teljesen hétköznapi körülmények között kell tanulnia 11 éves koráig. Ezt a törvényt azért kellett meghozni, mert a fiatal varázslók képtelenek lennének kordában tartani az erejüket, és nagy lenne a kockázat, hogy lebuktatják magukat a hétköznapi emberek előtt.

5. Harry, Ron és Hermione is megjelent a csokibéka kártyákon

J.K. Rowling elmondása szerint Ron egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor meglátta a saját portréját egy csokibéka kártyán. Harry, Ron és Hermione a Voldemort ellen tett erőfeszítéseikkel érdemelték ki ezt a megtiszteltetést.

6. A Roxfort egy "államilag finanszírozott" Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola

Erre azután derült fény, hogy valaki kiszámolta, mekkora tandíjra lett volna szükség ahhoz, hogy a diákok önköltséges oktatásán keresztül fedezni tudják a Roxfort működését. J.K. Rowling ezután kiadott egy közleményt, melyben elmondta, hogy a Roxforton való tanulás teljes egészében ingyenes, az iskola működéséhez szükséges pénzt pedig a Mágiaügyi Minisztérium biztosítja az iskolának.

7. Rupert Grint nem lehetett jelen, amikor Harry és Hermione csókját forgatták.

Pontosan a mai napig sem világos, hogy miért nem lehetett jelen a Ron-t megformázó színész a csókjelenet forgatása közben, de a rendező jobbnak tartotta, ha Rupert Grint a jelenet felvételének befejezéséig nem engedik be a forgatásra.

8. A filmben látható Roxfort modelljét 40 ember 7 hónapon keresztül építette a valóságban

9. Szándékosan esett a választás a londoni King’s Cross pályaudvarra

Ez egy szimbolikus és roppant szívmelengető gesztus volt, mivel Rowling szülei itt találkoztak először. A 9 és ¾-ik vágánynak köszönhetően pedig szigorúan nézve az egész varázsvilág története innen indul.

10. 6-2-4-4-2 = MAGIC

A számkód, amit Arthur Weasley, Ron apja a Mágiaügyi Minisztériumban biztonsági kódként beüt, az a 6-2-4-4-2. Ez a Magic, azaz a Varázslat szó betűzése a telefon billentyűzetén.

11. J. K. Rowling kedvenc mitikus teremtménye a főnix

Hűségesek, a könnyeik gyógyítják a sebeket, ráadásul akár 1000 évig is élhetnek. Nem tökéletes teremtések mindannyiunk számára?!

12. Daniel Radcliffe kedvenc kelléke a Harry Potter szemüveg volt

A Harry Potter filmek forgatása közben összesen 160 ilyen szemüveget használt el.

13. Dean Thomas abban a tudatban nőtt fel, hogy a szülei muglik

Harry, Ron és Hermione osztálytársa, Dean Thomas mindig is abban a tudatban élt, hogy muglik gyermeke. Ez az édesanyjára és a mostoha apjára igaz is, ám az ő valódi édesapja igazából egy nagy varázsló volt, aki azért titkolta Dean édesanyja előtt ezt az egészet, mert féltette az életét. Dean vér szerinti édesapjával végül halálfalók végeztek, akik azért gyilkolták meg, mert nem akart hozzájuk csatlakozni.

14. Dumbledore legnagyobb álma a saját családjának egyesítése volt

Emlékeztek még az Edevis tükrére, amiben mindenki azt látja, amire a szíve mélyén a legjobban vágyik?! Amikor Dumbledore az Edevis tükrébe nézett, a saját családját látta: az édesapját, édesanyját, a nővérét és a bátyját.

15. J.K. Rowling varázsigéit klasszikus latin szavak ihlették

A szerző egyetemi tanulmányai nagy hasznára váltak a könyv megírása közben, többek között a varázsigék részletesebb megalkotását is az egyetemi latin óráinak köszönhette. Példának okáért, az Expelliarmus (lefegyverző bűbáj) varázslat két latin szó kombinációja: expellere (kijárat) és arma (fegyver).

16. A hétköznapi emberek csak egy vár romjait láthatták ott, ahol a Roxfort valójában állt

A muglik, mint olyanok, nem láthatták a varázsvilághoz kapcsolódó dolgokat, így a Roxfortot sem. Az iskola helyéhez érve ők csak egy vár romjait láthatták. Hmm, legközelebb jobban szemügyre kell majd vennünk az elhagyatott várakat...

17. Hermione valójában a szerző gyerekkori önmaga

J.K. Rowling több interjúban is elmondta, hogy Hermione karakterét a 11-éves önmaga ihlette. Rowling persze azt is kifejtette, hogy Hermione sokkal bölcsebb a fiatalkori önmagánál, de a tudás iránti vágy és a furcsa viselkedés egyformán meghatározta mindkettőjüket.

18. A 14 éves Hisztis Mirtill szellemét alakító színésznő, Shirley Henderson valójában 40 éves volt

19. Melyik kérdéstől félt legjobban J.K. Rowling?

"Miből készült Dumbledore pálcája?" - szerencsére soha senki nem kérdezte meg tőle élőben. De miért is olyan félelmetes ez a 'Pálcák urával' kapcsolatos kérdés? Nos azért, mert a Pálcák Ura a Halál ereklyéinek egyike, így a rajongóknak nem tudott volna mit mondani az utolsó részek megjelenése előtt anélkül, hogy tudatosan félrevezette volna őket vagy esetleg elspoilerezi a későbbi végkifejletet.

20. Nagyon mély üzenete volt annak, hogy Molly Weasley megölte Bellatrix Lestrange-t

(via liked.hu)