A fóbia egy indokolatlan szorongás, vagy ösztönös félelem bizonyos tárgyaktól, helyzetektől vagy esetleg személyektől. Ebből adódóan pedig nagyon sok különböző ilyen fóbiát tartanak számon a szakemberek. A talasszofóbia is ezek közé tartozik, és elsőre talán meglepően hangozhat, de az emberek nagy része úgy szenved benne, hogy még csak fogalma sincs róla.

Most elhoztunk nektek néhány olyan fotót, amik alapján egyértelműen kiderítheted, hogy rajtad mutatkoznak-e a talasszofóbiára utaló jelek, vagy sem.

1. érezted már valaha zavarodottan és nyugtalanul egy olyan fotó láttán, mint ez?

2. Idegeskedtél már azon, hogy vajon mi úszhat alattad, miközben a tengerparton múlattátok az időt nyaralás közben?

3. Ha igen, akkor nagy valószínűséggel Te is talasszofóbiában szenvedsz.

4. Ez egyfajta tenger-iszony, melynek eredményeképpen az ember elnyomhatatlan félelmet érez a mély víz és tulajdonképpen minden vízben rá leselkedő baljós tárgy és élőlény iránt.

5. Ha neked is feláll a szőr a hátadon egy ilyen fotó láttán, akkor jobb, ha tudod: nem vagy egyedül.

6. Az embereknek ugyanis a génjeikbe van kódolva az ismeretlen, veszélyes és kiszolgáltatott helyektől való félelem - ha pedig valami, a tenger mélye aztán éppen ilyen hely.

7. éppen ezért az emberek túlnyomó többsége kivétel nélkül talasszofóbiás, még akkor is, ha esetleg nincs is tudomása róla.

8. Képzeld el, hogy éjszaka csónakáztok a haverokkal, és ez a látvány fogad a csónak mellett.

9. A mélyvízben még egy fóka sem olyan barátságos, mint amilyennek a tengerparton hasát süttetve tűnik.

10. Sosem tudhatjuk, mi rejtőzik a vízben.

11. A talasszofóbia tehát - eltérően mondjuk az anatidaefóbiától, ami az attól való félelem, hogy egy kacsa figyel bennünket - egy részben természetes és ösztönös reflex a tenger mélyén ránk leselkedő veszélyekre.

12. Ilyen körülmények között még ez az elhagyott szék is teljesen más megvilágításba kerül.

13. Ugye, Te is nyugtalanul érzed magad egy ilyen fotó láttán?

14. Sosem szeretnénk hasonlóval találkozni a víz alá pillantva.

15. A gyerekkorból sokak számára ismerős úszómedencékben úszó cápáktól való irreális félelem is a talasszofóbiához köthető.

16. Valamiért a génjeinkbe van kódolva a víztől való viszolygás.

17. Mostanra valószínűleg neked is sikerült eldöntened, hogy tapasztaltál-e magadon talasszofóbiára utaló jeleket vagy azon kevesek közé tartozol, akiket teljesen hidegen hagy az ilyesmi.

(via latnodkell.com)