Amikor az ember egy idegen országba látogat, akkor mindenképpen megpróbál időt szakítani arra, hogy megcsodálja a nevezetességeket, látnivalókat, és a helyi különlegességeket. Ha alaposan szemügyre vesszük a részleteket, akár a helyszínen, vagy akár csak a fotókon, akkor láthatjuk, hogy bizony a világ tartogat pár szokatlan dolgot, ami sokszor elég furcsa lehet a számunkra. Ebben a cikkünkben ilyen meghökkentő dolgokat gyűjtöttünk össze nektek a világ különböző pontjairól.

1. Hruscsov hűtőszekrény a Szovjetúnióban

Hűtő az ablak alatt. Elég szokatlan helyen van, mégis rendkívül népszerű volt a Szovjetúnióban, a '60-as évekeben. A tervezők úgy alakították ki a falakat, hogy létrehoztak egy kis polcos, zárható részt, ahova a hideg időszakban be lehetett pakolni.

2. Tejajtó az Egyesült államokban és az Egyesült Királyságban

Teljesen természetes ma már, ha tejet akarunk venni, elmegyünk a boltba, és lekapunk egyet a polcról. Azonban a 20. század elején ez nem volt ilyen egyszerű. Futárok járták a házakat, és vitték a tejet. Ezért a házak falában egy ilyen kis ajtó került kialakításra, ahova a tejet be tudták rakni. Sok helyen még ma is felfedezhető ez a rés.

3. ívelt kulcslyukak Németországban

Furcsa lehet látni az ívelt kulcslyukakat Németországban. Régen sem vetették meg a németek az italt, így igazából ennek praktikus okai vannak. Ha kicsit ittasan tértek haza a kocsmából, akkor is be tudjanak jutni a házba.

4. Kiskapuk Firenzében

Ha jártál már Firenzében biztos felűnt már, ha még nem, akkor fel fog, hogy a házak falán van egy kis ajtó. Ezek a kis ajtók összeköttetésben voltak a ház borospincéjével, így a tulajdonosok tudták árulni saját boraikat a járókelőknek.

5. Ablakpárkányok hiánya Bulgáriában és Montenegróban

Nem szokás ebben a két országban ablakpárkányt hagyni, sőt olyannyira nem ismerik, hogy mi az, hogy még szavuk sincsen rá. Vékonyak a falak, így nem is szükséges.

6. Főnix madár Stockholmban

Stockholm utcáit járva láthatjuk a főnixmadarat a falakon. Ennek egész egyszerű oka van. A 18.században rengetegszer tűz pusztított a városban, de mindig sikerült újjá építeni, ezért lett ennek a szimbolúma a főnixmadár, ami a hamvaiból is képes újjászületni.

7. Csapóajtók az Egyesült államokban

Több filmben láthattuk, hogy a Vadnyugaton egy kocsma nem létezhetett csapóajtó nélkül. Nemcsak megkönnyítette a ki-be jutást, hanem a kintről szemlélődő számára nyilvánvalóvá vált, hogy nyitva van vagy éppen nincsen.

8. A mikró őse Európában

A mikró egy nagyszerű találmány, ami megkönnyíti a hétköznapjainkat. A találékonyság már régebben sem szabott határt, így a radiátorokban alakítottak ki egy ilyen kis rekeszt, ahol melegítették az ételeket. Természetesen nem tudott úgy melegíteni, mint a mai verzió.

9. Szemétledobó

Az első szemétledobó még 1938-ban került kialakításra, Vlagyivosztokban. Elsőre talán praktikusnak tűnhet, de eléggé megnehezítette a tulajdonosok dolgát a panelházakban. Elég nehéz volt tisztítani, főleg ha eldugult, mivel minden lakáshoz tartozott egy külön. Ez ma már eléggé kivitelezhetetlen lenne, főleg a szelektív szemétgyűjtésnél.

10. Ablak a fürdőszoba és a konyha között a Szovjetunióban

A fürdőszoba és a konyha közötti ablak kialakítása szintén egy Hruscsov nevéhez fűződő elgondolás. Leginkább fényforrás miatt használták, valamint térnövelésre.

11. Mennyezetről lógó lámpakapcsoló az Egyesült Királyságban.

Az angolok féltek a ma már hagyományosnak tartott kapcsolóktól, így ők a "húzkodós" változatra szavaztak. Szerintük ez a változat biztonságosabb volt, ugyanis a pára miatt féltke az áramütéstől.

12. Háló az épületek körül Kínában

Meglehetősen szomorú jelenség áll annak hátterében, hogy Kínában számos hálóval körbevett épülettel és irodaházzal találkozhatunk. A kínaiak ugyanis gyakran megpróbálnak öngyilkosságot vagy legalábbis súlyos sérülést okozni maguknak, hogy a biztosítási csalás miatt extra pénzhez jussanak ők és a rokonok. Az ilyen ablakból kiugró öngyilkossági kísérletek megakadályozása végett hozták létre ezeket a hálókat.

13. Bebetonozott ablakok az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság történelmi épületein gyakran találkozhatunk látszólag bebetonozott vagy szimplán kihagyott ablakokkal. Mint mindenre, erre is létezik logikus magyarázat. Természetesen nem az építészek próbáltak így spórolni az ablakokkal, hanem egy 17. században hatályon lévő törvény volt érte a felelős. Ennek értelmében az Egyesült Királyságban élő emberek ugyanis adót fizettek az otthonaikon található ablakok száma után. Mivel nem mindenki tudta kifizetni ezt a pénzt, ezért sokan egyszerűen kivették és bebetonozták azokat az ablakokat, amiknek az adóját már nem lettek volna képesek kifizetni.

14. Szennyvízcsatorna Németországban

Bár ez a képen látható németországi Wiesbadenben található csatornanyílás leginkább talán a Csillagok háborúja Ezeréves sólyom nevezetű űrhajójára emlékeztet, valójában a Salzbachkanal nevezetű turistaútvonal bejárata. A csatornarendszer egykoron kizárólag az épületek csatornáinak összekötésére szolgált, ám ma már kirándulásokat szerveznek ide a turistáknak.

15. Boszorkányablak az Egyesült államokbeli Vermontban

Egy régi hiedelem szerint azért kerültek kialakításra ezek az ablakok, mert a boszorkányok nem tudtak berepülni a ferdén elhelyezett ablakon. Létezik persze egy sokkal logikusabb magyarázat is a jelenségre: sok házon ugyanis csak így tudták megoldani az épület tetőszerkezetén elhelyezett ablakok kialakítását és azt, hogy természetes fény jusson be az épületek padlására.

16. U-alakú WC ülőkék Amerikában

Az Egyesült államokban sok helyen U-alakú WC ülőkék találhatók – nem véletlenül. Az Egyesült államokban ugyanis törvény szabályozza, hogy a nyilvános vécéülőkéknek ilyen alakúnak kell lenniük annak érdekében, hogy azok szétágazó ülőkéire műanyag fóliát húzva könnyedén higiénikussá lehessen tenni őket használat előtt. Praktikus ötlet, ugyanis sokkal egyszerűbb, mint WC-papír darabkákkal körbe fedni az ülőkét.

(via bovebbenportal.com, liked.hu)