Amikor innen, Magyarországról azt látjuk és tapasztaljuk, hogy mennyire kellemesen és gondtalanul is telnek egyes népek mindennapjai a világ különböző pontjain, akkor gyakran fog el minket az irigységgel vegyült csodálat. Persze nem azért, mert sajnálnánk tőlük ezeket a dolgokat, vagy mert nem szeretnénk a saját hazánkat, egyszerűen csak arra vágyunk, hogy a mi országunkban is hasonlóan menjenek a dolgok.

Most Finnországban néztünk szét, hogy ott hogyan, és milyen körülmények között élik az emberek az életüket.

1. A központi játszótereken az önkormányzatok által üzemeltetett éttermek, medencék és játéktermek is találhatóak.

2. Az állapotos édesanyák 140 euró értékű ajándékcsomagot kapnak az államtól, még a gyermek születése előtt. A csomagban 50 különféle tárgy, többek között ruházati cikkek, higiéniai termékek és játékok találhatók. Talán nem is olyan meglepő, hogy a Save the Children nemzetközi szervezet értékelése szerint Finnország a leginkább gyermekbarát ország a világon.

3. Minden egyes műanyag és üveg palack betétdíjas, ám ennek a betétdíjnak a teljes összegét visszakapják az emberek, ha az elhasznált palackokat leadják az újrahasznosító automatákban.

4. 560 eurós alapjövedelemben részesül minden lakó. 2017 januárjától a finn lakosokat havi 560 euró alapjövedelem illeti, melyet minden egyes személy alanyi jogon megkap, aki lakóhellyel rendelkezik az országban. A projekt egyelőre kísérlet jellegű, ám az eddigi adatok rendkívül biztatóak, az emberek ugyanis kevésbé félnek attól, hogy esetlegesen elfogy a pénzük, ha elveszítik a munkahelyüket, ami rendkívüli gazdaságélénkítő hatással bír, ráadásul elképesztően megugrott a saját vállalkozást indító finn lakosok száma, ami szintén jót tesz a gazdaságnak.

5. A gyerekeket taxi viszi és hozza az iskolába, ráadásul teljesen ingyen! Egy törvényi határozat szerint, ha az iskola több, mint 2,5 kilométerre van a gyermek otthonától, az önkormányzatnak saját költségen kell taxit biztosítania, ami hozza és viszi a gyermeket az iskolába.

6. A lakótelepeken speciális elektromos motor-előmelegítő készülékek találhatók a parkolókban. Ezek segítenek, hogy a járművek probléma nélkül indíthatók legyenek még a legextrémebb hidegben is.

7. A lakóépületekben és panelházakban közös használatú szaunák és mosodák működnek. Gyakran tornatermeket és közös tárgyalókat is építenek, ahol a lakók együtt olvashatnak könyveket vagy akár társasjátékozhatnak is egymással.

8. Az óvodákban maximum 4 gyerek juthat egy óvodapedagógusra. Finnországban a gyerekek 9 hónapos kortól már óvodába irathatók. Amíg nem érik el a három éves kort, a pedagógusok maximum 4 gyermekkel foglalkozhatnak egy időben. Ez a szám 3 éves kor után 7-re emelkedik, ám még így is jobban és gyorsabban fejlődhetnek a gyermekek a nagyobb összpontosításnak köszönhetően, mint a világ többi országában.

9. Palackozott víz helyett csapvizet isznak. Egyes kutatások szerint a finnországi csapvíz közel 100-szor kevesebb baktériumot tartalmaz, mint a palackozott víz. Ez főként a többlépcsős víztisztító rendszerüknek köszönhető.

10. Helsinki valóságos úttörőnek számít a speciális kialakítású földalatti hulladékgyűjtő rendszerének köszönhetően. A szelektív szemetesek egy csövön keresztül szívják magukba a szemetet, ami 70 km/h-ás sebességgel azonnal a hulladékgyűjtő telepekre száguld. Nincsenek kukáskocsik, nincsenek bűzölgő szemetesek... ez magyar fejjel nézve szinte maga a jövő!

11. Speciális mennyezeti konnektorok és lámpafoglalatok, melyeknek köszönhetően a boltban vásárolt mennyezeti lámpák könnyedén telepíthetők.

12. A legkisebb városok is saját létesítményeket kapnak. Minden finn városnak saját sportközpontja, úszómedencéje és szaunája van, még akkor is, ha csak néhány ezren laknak az adott városban. Az iskolák diákjai pedig minden városban ingyenesen vehetik igénybe ezeknek a sportközpontoknak a szolgáltatásait.

13. Gondoskodnak a természetről. Nem fúrnak felesleges madáretetőket a fákra, inkább kötéllel és más, humánus megoldásokkal igyekeznek rögzíteni azokat a természetben. A példátlan természetbarát hozzáállásuknak köszönhetően a mókusok, a nyulak és a sündisznók is a városok határain belül, gyakorlatilag az emberekkel közösen élnek.

14. Ha valahol, akkor Finnországban aztán tényleg embertpróbáló az időjárás, mely természetesen a közutakat sem kíméli. Vagyis csak elméletileg, a gyakorlatban ugyanis olyan gránitblokkra épülő 3-4 rétegű fagyálló aszfaltal borított utakat építenek, amelyek gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, már ami az időjárási viszontagásokat illeti. 1 kilométernyi ilyen aszfalt körülbelül 500 ezer és 1 millió euróból épül, ám javítani csak 10-12 évente kell.

15. Finnországban biztosak lehetünk benne, hogy senki nem fog a nyakunkba lihegni a tömegközlekedési járművekre várva vagy a boltban sorban állva, ha ugyanis valakik, akkor a Finnek nagyon odafigyelnek a személyes tér, az intimszféra fogalmára. Talán kicsit túlságosan is, ha engem kérdeztek, de ez még mindig a jobbik eset, mint amikor a tajtrészeg munkás a nyakadba próbálja hányni az ebédjét a trolibuszra várva. Persze ennek is megvan a maga feelingje, tudom.

16. Finnországban világító agancsú szarvasokat is láthatunk, ugyanis járművek elé ugró szavasok visszaszorítása érdekében a környezetvédelmi hatóságok fényvisszaverő festékszóróval fújják le a szarvasok agancsát, hogy az autósok könnyebben észrevegyék őket, lehetőleg már akkor, amikor még biztonságosan elkerülhető a baleset.

(via brightside.me, nemkacsa.com, liked.hu)