Néha olyan gyorsan repülnek a napok, hetek, hónapok, vagy akár még az évek is, hogy szinte alkalmunk sincs felfogni az ez idő alatt végbemenő változásokat. Gyerek fejjel alig vártuk, hogy egyszer végre a felnőtt korba léphessünk, amikor pedig bekövetkezett, hamar rájöttünk, hogy nem olyan jó "buli", mint korábban gondoltuk, és visszasírtuk a diákéveket.

Az elmúlt évtizedek alatt nagyon sokat változott a diákok kinézete, az oktatás, és az elvásárok is. Nem is olyan régen a szigor, a következetesség és az egyenruha teljesen megszokott dolog volt, sőt, a fiúknak és a lányoknak elszeparáltan kellett tanulniuk. Napjainkban már kicsit szabadszelleműbb az oktatás, a diákoknak rengeteg lehetőségük van önmaguk megvalósítására, arra, hogy mit szeretnének tanulni, mi érdekli őket. A választási lehetőségek sokkal szélesebbek, mint mondjuk 90 évvel ezelőtt, viszont nagyobb tananyagot is kell elsajátítaniuk, ami nem egyszerű feladat, és rengeteg szabadidőt elvesz az iskolán kívül is. Mindkét kornak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de most megnézzük, hogy mekkora különbségek is vannak a múlt és a jelen között.

1. Az iskolai egyenruha mindig örökzöld téma lesz. Sokan támogatják az újra bevezetését, sokan pedig ellenzik. Az első iskolai egyenruhák Angliában jelentek meg a 16. században a szegény és árva gyermekeknek alapított bentlakásokban. A kék köpenyeket a jőtevők ugyan nem egyenruhának, hanem adománynak szánták, de a gyermekeket aztán e ruha alapján azonosították. Később, pár évszázad múlva, az angliai nagy múltú híres iskolák, fegyelmezési meggondolásból, bevezették az egyenruhát, ami – a sors iróniája – így a szegények öltözetéből a gazdag úrfiak ruhadarabjává vált.

2. Itt is látható, hogy ugyan leheletnyi a különbség, de alapvetően az egyenruhák jelentették a kötelező iskolai viseletet.

3. A hajat hátrafogták, szépen eltűzték, és így nem lógott az arcba, nem volt zavaró.

4. Az iskola testnevelés óráknak már régen is nagy szerepet tulajdonítottak. Igaz,még teljesen más ruhában tették ezt meg. Jóllátni az uniformist, azonban meglepő módon ezt szoknyában tették. Kicsit másabb jellegűek voltak ezek az órák, mint a maiak, de próbálták már akkor is a fiatalokba "beleverni" a mozgás szeretét.

5. Az uniformis viselése több szempontból volt praktikus is: nem kellett minden iskola kezdés elején számtalan új ruhát venni, valamint elkerülhetőek voltak a reggeli viták az öltözködés miatt. A mai iskolákban sokszor inkább érezhetjük azt, hogy egy divatbemutatón vagyunk, mintsem, hogy oktatásra váró fiatalokat látunk.

6. Jellemzőek voltak a nagy fodros, masnik, kötények, amik kicsit lágyabbá varázsolták az egyenruhák szigorú vonásait.

7. Az iskolák meglepő módon nem voltak koedukáltak, így külön épületben, eltérő oktatásban részesültek a lányok és fiúk.

8. Szerencsére az utókor számára megmaradtak ezek a fotók, és annak ellenére, hogy mindenki egyformában volt, rendkívül csinosak voltak.

9. A női jogok egyre szélesebb kiterjesztésével különböző művészeti tárgyak álltak rendelkezésre a nők számára. El sem tudjuk képzelni, hogy ez mekkora dolog volt akkor. Manapság szinte magától értetődő, ha egy nő tanul,és a későbbiekben rendkívül meghatározó szerepet tölt be. Kezdetben a gazdagabb réteg tudta taníttatni a lányokat,majd fokozatosan vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy a gyengébbik nem is igényli az oktatást.

10. A különböző tudományok és művészetek mellett háztartástant is tanultak. Megtanultak főzni, varrni, horgolni. Manapság ezt sok lány nem tudja, hogy hogyan kell.

11. A mai lányok viszont pózolni azt nagyon tudnak, amit nem valószínű, hogy az iskolában tanultak meg.

12. Napjainkban ez számít teljesen hétköznapi viseletnek az iskolában:

13. Manapság - tisztelet a kivételnek - az a legjellemzőbb, hogy kifutónak használják az iskola folyosóit. A világ egyre felszínesebb, így a diákok is inkább az alapján ítélik meg a másikat, hogy mit visel.

14. Sajnos emiatt rengeteg támadást, abúzust és csúfolást kell megélniük azoknak, akiknek esetleg a szülei nem olyan tehetősek, és nem tudják megvenni a legmenőbb cuccokat a gyereküknek.

(via erdekescikkek.hu)