Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Japán az egyik legkülönlegesebb hely a Földön. Többek között azért, mert egyetlen más országhoz sem hasonlítható módon ötvözik az évszázados hagyományokat a modern kor vívmányaival és technológiájával. ám leginkább mégis a japán emberek viselkedése és gondolkodása tér el az általunk megszokottól. Kívülállóként szemlélve egy kicsit úgy tűnhet, mintha az egész országuk egy másik bolygóról kerüt volna ide. és pont ettől olyan különleges és vonzó hely a világ más pontjain élők számára.

1. Sorban állás a metróállomáson

Japánban az emberek szépen sorokba rendeződve, tolakodás nélkül várják a metrót pontosan ott, ahol majd a metrókocsi ajtaja ki fog nyílni. Igaz, hogy a személyes tér eltűnik, de legalább rend és fegyelem van.

2. üdítős dobozok

Az üdítős dobozokon Braille-írással feltüntetik az üdítő nevét, hogy a vakok is tisztában legyenek vele, hogy mit isznak.

3. Macskás fejpánt

A Japán emberek olyan szinten imádják a macskákat, hogy még ilyen cicás hajpántot is lehet kapni.

4. Cseresznyevirágzás Japánban

A Cseresznyefa Japán egyik jelképe, ami teljes mértékben érthető a látvány alapján, amit virágzáskor nyújt.

5. Guruló papucs

Vannak olyan hotelek Japánban, ahol a papucsok maguktól a helyükre gurulnak. Ezeket a különleges, kerekekkel és motorral szerelt papucsokat a Nissan fejlesztette ki.

6. Sztrájk

Japánban a buszsofőr sztrájk sem szokványos módon zajlik. Okoyamaban egy sztrájk során a sofőrök ugyanúgy dolgoztak, mint bármelyik nap, azzal a különbséggel, hogy nem fogadtak el pénzt az utasoktól, így csak a közlekedési céget károsították meg az utasok legnagyobb örömére.

7. éttermek

Az éttermek kirakatában a kínált ételeik műanyagból készült, élethű mását helyezik ki, így aki meglátja ezeket az ételeket, biztosan nem tud majd ellenállni a kísértésnek, és bemegy enni egy jót.

8. Mozgólépcsők

Külön embert állítanak a nem működő mozgólépcsőkhöz, akinek az a feladata, hogy tájékoztatást adjon a meghibásodásról, és elnézést kérjen az emberektől a kellemetlenségért.

9. Japánban biztosra veheted, hogy pontosan azt kapod, ami a képen szerepel.

Amikor elmész valahova enni vagy inni, pontosan ugyanazt a kinézetű terméket fogod kapni, amit a plakátokon és a reklámokban is látsz.

10. Eldobhat esernyők

Japánban nagyon népszerűek az olcsó, eldobható esernyők, aminek köszönhetően egy nagyobb vihar után ilyen látványt nyújtanak a kukák.

11. Bűnbánat

A japán emberek azzal mutatnak bűnbánatot, hogy leborotválják a fejüket.

12. LEGO-ból készült cseresznyefa

A japáni Legolandban található egy virágzó cseresznyefa, amit több mint 800 000 darab építőkockából raktak ki.