Manapság már elsőként az interneten szoktunk különböző tippek, trükkök után kutatni, amik a hasznunkra lehetnek a mindennapok során, pedig néha sokkal jobban járnánk, ha a régi öregektől kérnénk tanácsot ez ügyben, ugyanis nekik még megvoltak a biztosan kipróbált, működő fortélyaik. Amikor pedig az interneten találunk valami jónak ígérkező ötletet, semmi garancia nincs rá, hogy be fog válni. A nagymamáink, nagypapáink még nem az interneten osztották meg a házi praktikáikat, hanem szájról szájra terjedt, de mi most összegyűjtöttünk tőlük néhányat, ami segítségünkre lehet a hétköznapokban.

1. Egy kés gyors megélezése

Ha nincs kéznél késélező, akkor egy egy közönséges porcelántányér segítségével is megélezheted a kés pengéjét. Egyszerűen csak dörzsöld a tanyár alján lévő karimához.

2. A fokhagyma ízének megőrzése

A fokhagyma nem szárad ki és megőrzi az ízét, ha egy dobozban vagy tartályban tartjuk, miközben durva sóval borítjuk.

3. Só használata a tűzhely megtakarításához

Sokkal könnyebb megtisztítani a tűzhelyet a főzés után, ha vékony só-réteget öntesz az égők köré. Minden csepp és fröccsenés a felületen marad. Amikor a tűzhely lehűl, mindössze annyit kell tenned, hogy a sót nedves törlőkendővel összegyűjtöd anélkül, hogy bármit dörzsölni kellene. A modern világban a porszívó még nagyobb segítség lehet, azáltal, hogy a sót néhány másodperc alatt beszívja.

4. Zsemlemorzsa készítése

A zsemlemorzsa készítésének legegyszerűbb módja az, ha lefagyasztasz egy kenyeret a fagyasztóban, és aztán lereszeled.

5. A gyapjú ruhák helyes szárítása

Egy gyapjú pulóver megszárításának legjobb módja az, hogy egy harisnya derékrészét áthúzod a pulóver nyakán, a két lábát pedig az ujjain. Akaszd fel a szárítókötélre vagy a légszárítóra, úgy, ahogy azt a fenti kép mutatja. Ez megakadályozza, hogy a pulóver kinyúljon és segít, hogy gyorsabban száradjon.

6. Paraziták elleni küzdelem

Ha babérlevelet tartasz a cukortartóban, kenyertartóban, lisztes zacskóban, vagy a virágcserepekben, az elijeszti a hangyákat, muslincákat és más rovarokat.

7. Kéz védelme

Annak érdekében, hogy a körmeid még véletlenül se lyukasszák ki a gumikesztyűt, a takarítás megkezdése előtt a gumikesztyű minden ujjába helyezz egy vattapamacsot.

8. A régi dolgok új módon történő felhasználása

Ha van egy régi, kis teáskannád (egy repedt és ragasztott is működik), akkor még mindig használhatod jó célra. Például madzag vagy zsineg helyezhető a teáskannába, és a végét az "orrán" keresztül kihúzhatod, amikor és amennyire szükséged van belőle. Ez megakadályozza, hogy a madzag összegubancolódjon, és kéznél tartja.

9. Csomók kibogozása

Szórjunk némi hintőport egy erősen összegubancolódott cipőfűző csomóra. Segíteni fog könnyebben kibogozni.

10. A sárgarépa meghámozásának leggyorsabb és legegyszerűbb módja

A sárgarépát egy fém dörzsi segítségével lehet a legegyszerűbben meghámozni. Ez felgyorsítja a folyamatot, és kevesebb hulladékot is hagy.

11. Egy törött tojás feltakarítása

Egy törött tojást úgy a legegyszerűbb feltakarítani a padlóról, ha előtte sót szórsz rá. Pár percen belül megszárad, és így sokkal könnyebb lesz egy lapátra söpörni.