Manapság már a világháló szinte minden szegletét elárasztják a szenzációhajhász fotók, és nagyon nehéz dolgunk van, ha elszeretnénk dönteni, hogy melyik valódi, és melyikkel akarnak megtéveszteni minket, hogy minél több lájkot és megosztást bezsebeljenek. Mi is csak annyit tudunk tanácsolni, hogy fenntartással kezeljek minden olyan vírusként terjedő fotót a világhálón, aminek a láttán akárcsak a gyanú havány szikrája is felmerül bennetek, hogy manipulációról lehet szó.

A most következő népszerű képek közül biztosan te is láttál már korábban néhányat, és ha már akkor is gyanút fogtál, akkor nagyon jó volt a megérzésed, ugyanis egytől-egyig hamisak, vagy legalábbis megtévesztőek.

1. Egy átlagos nap Oroszországban

Ez a fotó nem Oroszországban, hanem Csehország egyik városában készült és most mindenki meg fog lepődni, ugyanis ez a fotó teljesen igazi, kivéve a medve, mert az valójában egy jelmezbe bújt Greenpeace aktivista. A képet a "Mentsük meg az északi-sarkot" nevű kampányukhoz készítették, mert fel akarták hívni az emberek figyelmét a sarkvidéki problémákra.

2. Szilveszteri tűzijáték Párizsban

Ez a fotó sem valódi, amire több bizonyíték is van. Először is, Szilveszter estéjén a tűzijátékokat az Eiffel-toronyból indítják. Másodszor a képen lévő összes tűzijáték ugyanolyan távolságra van a fényképezőgéptől, amit egyébként képtelenség kivitelezni. Valamint a párizsi lakosok is azt állítják, hogy ez a kép hamis és ki más tudhatná jobban, ha nem ők? A valóságban valahogy így néz ki egy párizsi tűzijáték:

3. A csőhöz fagyott lúd, aki egy kiskutyát ölelget.

Január végén több százezer ember osztotta meg ezt a fotót, amin egy oszlophoz fagyott lúd látható, amint épp egy kölyökkutyát melegít a szárnyaival. Vagyis a képhez tartozó leírás szerint. A valóságban a kép sokkal régebben készült és szerencsére a rajta látható lúd sincs az oszlophoz fagyva, pusztán a madár úgy gondolta, hogy megölelgeti kicsit a magányos kutyust.

4. A teknősfej szikla

2019 januárjában az Amazing Nature nevű Facebook oldal, közzétett egy fotót, ami egy teknősre emlékeztető hegyet ábrázol. Rengeteg komment érkezett alá, majd kiderült, hogy nem valódi fotóról beszélnek, ugyanis több kép összeszerkesztéséből készült. Ebből kettőt most elhoztunk nektek:

5. így készült a legendés Metro-Goldwyn-Mayer logó

Legalábbis ezzel a címmel terjedt el az interneten a bal oldalt látható kép, amin valójában egyáltalán nem az MGM logójának készítését, hanem egy állatorvosi rendelőben vizsgált oroszlánt láthatunk. További jó hír, hogy a képen látható – akkor még betegeskedő – oroszlán mára makkegészséges.

6. Ez történt az esőerdőkkel 10 év alatt

A "10 éves kihívás" apropóján készült ez a kép. Redditen is fent van és azt az információt tüntették fel mellette, hogy a Földünk évente 119 000 – 150 000 négyzetkilométernyi erdőt veszít el. A fotó valóban látványosnak tűnik és a World Wide Fund for Nature logója még hitelesebbé teszi, ám ettől függetlenül nem egy előtte-utána képet láthatunk, hanem egy fotostockból megvásárolt és összevágott fotón, amin a malajziai trópusi dzsungel pusztulását ábrázolja.

7. Megalodon fog egy bálna csigolyájában

A képen látható megalodon fog és a megsebzett bálnacsont is teljesen valódi, csak éppen külön-külön találták azokat, teljesen eltérő időben. Egy ügyes vállalkozó ötlete volt, hogy egyesítsék őket egyetlen látványos szoborrá, amiből azóta egyébként már másolatok is készültek, amiket 125 dollárért lehet megvásárolni az Ebayen.

8. Az ügyes rizsfőző srác

Első ránézésre tényleg olyan, mintha a fotós tökéletes pillanatban készítette volna a képet a rizsfőzésről, azonban ez a kép nem valódi, ugyanis a rizses edény és benne a rizs is egy olyan szobor, amit Tokióban igazából bárki megvásárolhat egy hamis ételeket és italokat áruító boltban.

9. Egy óceánjáró, ami az óceánba üríti a szennyvizet.

A közelmúltban jelent meg ez a kép a Facebookon, amin egy repülőgép fedélzetéről láthatjuk, amint egy óceánjáró közvetlenül a tengerbe üríti a szennyvizet. Amikor a kép túlságosan nagy felháborodást kezdett kelteni, Uruguay környezetvédelmi minisztere, Alejandro Nario közbeavatkozott, aki hivatalosan megerősítette, hogy a képen csak az látható, ahogy az óceánjáró hajó beindítja a hajócsavarjait, melynek következtében felkavarodik a tenger alján található iszap és homok.

10. A vízben tükröződő falfestmény

Ez is csak egy szerkesztett kép. Igaz a ház valóban létezik, ugyanis egy Marijampolé nevű litván településen megtalálható. A fotót Ray Bartkus utcai művész készítette, aki nemes egyszerűséggel csak megtükrözte a házat, hogy a rajta lévő alakok a vízen legyenek. Nagyon ügyes és sok embert megtévesztett, viszont a kép valójában így néz ki:

11. A kutya, aki 7 éve minden este az elhunyt gazdája sírján alszik.

Közel 60 ezer kedvelést és majdnem ugyanennyi megosztást kapott ez a sírkövön fekvő kutya, aki a leírás szerint 7 éve minden este a gazdája sírján alszik. A kép ez esetben valódi, pusztán a hozzá kapcsolt történet az, ami sántít, az állat és a sírkő tulajdonosa ugyanis semmilyen formában nem kapcsolódik egymáshoz, a kóbor kutyák egyszerűen szeretnek a hűvös márvány sírokon megpihenni, ahogy a most következő blöki is, aki ugyanezzel a történettel vált világhírűvé az interneten, szintén tévesen:

(via liked.hu)