Akadnak olyan régi házi praktikák és trükkök, amik bár kifejzetten hasznosak, és bizonyítottan működnek, ám az idő múlásával mégis a feledés homályába vesznek, vagy tévesen azt gondoljuk róluk, hogy már elavultak. Most szeretnénk bebizonyítani, hogy a nagymamáink idejében nem véletlenül voltak annyira népszerűek, és igenis a mai világban is van létjosgosultságuk.

1. Mártsd a kést forró vízbe, hogy ne morzsolódjon a kenyér vágáskor

Ha azt szeretnéd, hogy a friss kenyér ne morzsolódjon vágáskor, akkor mártsd a kést forró vízbe, majd töröld szárazra előtte.

2. Tegyél egy fél aszpirint a vágott rózsa vizébe, hogy meghosszabítsd az életét

Az aszpirin meggátolja a vízben lévő anyagok lebomlását, ezért tovább maradnak szépek benne az olyan virágok, mint a rózsa, szegfű, kardvirág, és akrizantém. A nárciszok esetében egy csipet sóval érhetjük el ugyanezt a hatást, míg a dáliáknál az ecet műkődik.

3. Az odaégett edényt könnyebben megtakaríthatod, ha sós vizet forralsz benne

A zsíros, odaégett edényedet úgy tisztíthatod meg a legegyszerűbben, ha tele töltöd vízzel, majd teszel bele néhány kanál sót, amit aztán 15-20 percig forralsz.

4. Egy befőttes gumi segítségével megtaníthatod a gyerekedet, hogyan kell helyesen fogni a tollat.

Rakj egy befőttesgumit a kezére, majd add a kezébe a tollat úgy, hogy a gumi alatt legyen. Ezután csak csavard meg 180 fokban, és a gumi a megfelelő pozícióban fogja rögzíteni a tollat.

5. Egy kis körömlakklemosó segítségével megmentheted a a beszáradt körömlakkot.

Néhány csepp körömlakklemosó nemcsak hogy újra folyóssá teszi a beszáradt körömlakkot, de fényesebbé is. Arra azért ügyelj, hogy ne tölts bele túl sokat, ugyanis akkor túl híggá válik a körömlakk.

6. Ha zsír ment a ruhádra, szórj rá sót minél hamarabb

Szórd be a zsírfoltot sóval, majd miután vártál egy kicsit, csak egyszerűen rázd le. A só magába fogja szívni a zsír nagy részét. Egy kisebb zsírfoltot akár teljes egészében is képes eltüntetni.

7. A cékla és az áfonya nyomát könnyedén ledörzsölheted a kezedről egy citrommal.

A szappanok többsége nem igazán képes lehozni a kezünkről a cékla, vagy az áfonya nyomát, de egy kis citromlé könnyedén megbírkózik vele. Vagy akár egy fél citrommal is bedörzsölheted.

8. Tojásfőzéskor tegyél sót a vízbe, hogy ne szivárgjon ki a fehérje, és hogy utána könnyebben lejöjjön a héja.

Ha sós vízben főzöd a tojást, akkor nem fog kiszivárogni a fehérje a vékony repedéseken, illetve utána sokkal könnyebben eltávolítható a tojáshéj.

9. Egy egyszerű karóra iránytűként is használható

Fogd meg a karórádat, és fordítsd úgy, hogy az óramutató a Nap felé álljon. Ezután oszd ketté az óramutató és az 1-es által bezárt szöget. Az így kapott vonal, ami ketté ossztja a szöget, dél felé mutat. Délelőtt a déli irány a Naptól jobbra, míg délután már a Naptól balra található.

10. Tarts nedves szivacsot a fagyísztóban!

Mindig tarts néhány nedves szivacsot a fagyasztóban, ugyanis bármikor jól jöhetnek, ha véletlenül megütjük magunkat, és jeges borogatást kell tennünk az érintett felületre.

11. A krumpli segít megszüntetni a rovarcsípés okozta irritációt és gyulladást

Moss meg egy kisebb burgonyát, majd vágd ketté. Ezután rögzítsd a sebre vagy a csípésre kötszerrel, vagy akár ragasztószalaggal. Rövid időn belül mérséklődni fog az a viszketés, és mivel hidratálja a sebet, ezért meggyorsítja a gyógyulást is. Mindenféle csípés és irritáció esetén alkalmazható.

(via brightside.me)