Biztosan te is eltöprengtél már néhányszor vásárlás közben egy-egy termékkel kapcsolatban, hogy vajon mennyi is lehet az előállítási költsége. Arra viszont még álmunkban sem mernénk gondolni, hogy vannak olyan termékek, amiket akár a gyártási költségek 400%-áért vásárolhatunk meg a boltokban. Tisztában vagyunk vele, hogy az eladási ár függ a termelési költség, az adók, a szállítási költség, és természetesen a termelő valamint az eladó rárakott hasznától is, ám mindezekkel együtt is kijelenthető, hogy számos termék esetében a fogyasztói ár egyáltalán nem tisztességes, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk.

1. Matrac

Az eladási ár 100-900% -kal is nőhet a gyártási árhoz képest. Ennek a növekedésnek az oka az, hogy az emberek nem gyakran vásárolnak matracot, mert, ha egyet megvesznek, azt 10 évig biztos használják. Csak akkor cserélik le, ha már nagyon muszáj.

2. Gyémánt gyűrű

A természetes gyémántokat kezelő és értékesítő De Beers nevű vállalat sikeres reklámkampányt szervezett 1947-ben, melynek köszönhetően drasztikusan nőtt a kereslet a gyémántgyűrűk iránt.

3. Tintapatron

Az olcsó nyomtató eladásokból kevés haszon származik, ezért a gyártók a patronok eladásával próbálják kompenzálni az árrést. A becslések szerint a tinta ára, az elmúlt időszakokban tízszeresére emelkedett, ami már szinte drágább, mint a benzin, vagy a szeszes ital.

4. Menyasszonyi ruha

Az esküvői ruhák ára 100-600%-kal változhat a márkától és a bolttól függően.

5. Pattogatott kukorica a moziban

Akik moziba járnak tudják, hogy milyen drága a popcorn. Azonban azzal nincsenek tisztában, hogy ezeket a nasikat potom pénzért állítják elő.

6. Gyümölcs- és zöldségsaláták

Azok, akik szeretnek egészséges ételeket fogyasztani, és rendszeresen vásárolnak előre elkészített gyümölcs és zöldség mixeket, nincsenek tisztában azzal, hogy valójában milyen drágán veszik meg ezeket a termékeket. Akár 55-70%-os különbségek is lehetnek.

7. HDMI kábel

Gondoltad volna, hogy a HDMI kábelek előállítása még 500 forintba se kerül, de jóval több pénzért adják el? Konkrétan tízszereséért adja tovább a bolt.

8. Palackos víz

A palackozott víz eladási ára kb. 170-szer több, mint a gyártási ára. Minél jobban tisztítják az ásványvizet annál magasabbak a költségek.

9. Képeslap

A különböző képeslapok és üdvözlőlapok eladási ára 50-100%-kal is magasabb lehet, mint a gyártási ára. A papír alapú képeslapok továbbra is népszerűek a digitális korszak ellenére. Az Egyesült államokban évente több mint 7 milliárd képeslapot adnak el.

10. iPhone X

Becslések szerint az Apple vállalat 95.000 forintot költ az iPhone X-ek gyártására. Ezt a mobiltelefont viszont 290.000 forintért adják el.

(via mocool.eu)