A mindennapjaink során nem tudjuk teljes biztonsággal elkerülni a különböző rovarcsípéseket. Néha viszont egyáltalán nem egyszerű megállapítani, hogy mi is csípethetett meg minket. A csípés helye fájhat, viszkethet, illetve akár be is dagadhat a csípés fajátájától függően. Mivel a rovarok különböző betegségeket is hordozhatnak, így nagyon fontos, hogy csípés esetén felismerjük, mitől is származik. A következő kis iránymutató összeállítás ebben nyújt segítséget mindenkinek.

1. Szúnyog

Szúnyogcsípés után egy feldagadt, vörös folt keletkezik. A csípéskor érzéstelenítőt fecskendeznek a bőr alá. Van, akiknél a csípés helye egészen nagyra is feldagadhat.

2. Bolha

A bolhacsípés könnyen összetéveszthető az allergiás reakcióval. Apró, piros pöttyöket hagy maga után, ami nagyon tud viszketni, és akár fájhat is. és a leggyakrabban a lábat csípik. Egy táplálkozás során többször is csíp ugyanazon a területen, egy néhány centiméteres helyen 3-4 csípés is előfordulhat.

3. Bögöly

Csípésük nagyon fájdalmas, és beduzzad, ami ritka esetben vérmérgezést és fertőzéseket is okozhat.

4. Hangya

A legtöbb hangya nem veszélyes, azonban a vörös tűzhangya igen sok bajt okozhat. A mérge toxinokat tartalmaz, így a csípése allergiás reakciót vagy allergiás sokkot is kiválthat. A csípés helyén gennyhólyag alakul ki, ami később kisebesedik. Ezzel szemben a közönséges hangya csípése úgy néz ki, mint egy szúnyogcsípés. A csípés pillanatában égő fájdalom jelentkezik, a helyén pedig rózsaszín folt alakul ki, ami viszket.

5. Kullancs

Sokszor észre sem vesszük, hogy megcsípett bennünket. A helyén vörös folt marad, és általában a közepén egy kis lyuk. Egyeseknél a csípés napokig tartó viszketéssel jár. Ha egyre növekvő, kokárdaszerű vörös körök jelennek meg a csípés helyén, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni!

6. Tetű

Egymástól néhány centiméterre elhelyezkedő apró, piros pöttyök, amik leginkább olyan helyen fordulnak elő, ahol haj, vagy szőr van a testünkön. A csípés erős viszketéssel jár. A tetvek olyan komoly betegségek hordozói is lehetnek, mint a volhiniai láz és a tífusz.

7. ágyi poloska

A vörös csípések jellegzetes, cikkcakkos mintát hagynak maguk után. általában csak reggel vesszük észre, mivel este az ágyban csípnek meg minket.

8. Méh

A csípés körül vörössé duzzadtá válik a bőr, kis idő után viszkethet is. Az első napon a duzzanat növekszik, a fájdalom hullámokban jelentkezhet. A fullánkot el kell távolítani, hogy a méreg ne terjedjen tovább a szervezetben!

9. Darázs

A méhekkel szemben a darázs többször is csíphet, és komoly allergiás reakciót válthat ki! A csípés erős viszketéssel, duzzadássál, és a terület bevörösödésével jár. Ritkább esetben vérezhet is.

10. Lódarázs

A csípés után az érintett terület vörös és duzzadt, akár fel is hólyagosodhat. Ritkább esetben a csípés allergiás reakciót is kiválthat. Ha a szájk elkezd bekékülni és a légzés nehézkessá válik, azonnal hívjunk orvost!

(via brightside.me)