Minden ember számára ismerősek ezek a hétköznapi, világszerte elterjedt dolgok, azonban azt már csak nagyon kevesen tudják, hogy eredetileg egyáltalán nem abból a célból készültek el, mint amire most mindenki használja őket. Ha kíváncsi vagy, és érdekel az eredeti funciójuk, akkor a most következő rövid kis cikkünkből mindent megtudhatsz.

1. Régen, ha valaki összefutott egy nála magasabb rangú emberrel, akkor nem illett a szemébe nézni. A kapucni arra szolgát, hogy ilyen helyzetben eltakarhassák az arcukat.

2. Volt idő, amikor a teát kizárólag csak gyógyszerként fogyasztották.

3. Az esernyőt kezdetben igazából napernyőként használták és ismerték. 1750-ben ismerték fel, hogy az eső ellenni védelemben talán még hasznosabb lehet.

4. Az m&m's cukorkák először az amerikai hadsereg számára készültek. A csokoládé gyorsan fogyasztható, energiadús táplálék volt a katonák számára, de nagyon könnyen megolvadt a melegben. ám a cukorkával bevont csoki már sokkal ellenállóbb volt.

5. A söralátét igazából sörtetőnek szánták a feltalálásakor. Jó időben a sörteraszokra kiülve használták az emberek, hogy beszélgetés közben ne repüljenek bele a bogarak.

6. A lufiállatok hajtogatása az egyiptomiaktól származik. Ők állati bélt fújtak fel, amiket aztán a piramisok tetején égettek el áldozatul az isteneiknek.

7. A konyak létrejötte egyáltalán nem volt tudatos. Hogy egyszerűbbé és olcsóbbá tegyék a bor tengeren történő szállítását, előtte desztillálták. Szállítást követően pedig felöntötték vízzel, hogy újra bort kapjanak. Később azonban rájöttek, hogy a desztillált bor a hosszú út során a tölgyfa hordókban összeérve egy addig nem ismert ízletes italt eredményez. Ezt ma konyak néven ismerjük.

8. A radír kék vége eredetileg nem a toll kiradírozására szolgált, hanem ugyanúgy a ceruza nyomainak eltüntetésére, csak éppen durvább felületekről (karton, fal, stb.). Az emberek viszont a színe miatt azt hitték, hogy a tinta kitörlésére szolgál, a gyártó számára pedig jó marketingfogásnak tűnt, hogy az embereket meghagyják ebben a hitben.

9. A vakírást és olvasást eredetileg éjszakai ábécének nevezték, amit a katonák használtak a kommunikálásra. így éjszaka is eltudták olvasni az üzeneteket, anélkül, hogy fényt gyújtottak volna, ami azért volt lényeges, mert így nem keltették fel az ellenség figyelmét a frontokon.

10. A farmerokon található kis zseb eredetileg a zsebórák tárolására szolgált. Ez a zseb azóta is megtalálható a legtöbb farmeron annak ellenére is, hogy ma már senki sem hord magánál zsebórát.

(via brightside.me)