Életünk során lehetetlen elkerülni a különböző rovarcsípéseket. Ám néha nagyon nehéz megállapítani, hogy mi is csípethetett meg bennünket. A csípés helye fájhat, viszkethet, illetve be is dagadhat. Mivel a rovarok különböző betegségeket hordozhatnak, így nagyon fontos, hogy csípés esetén felismerjük, mitől is származik. A következő iránymutató ebben nyújt segítséget mindenkinek.

1. Szúnyog

Szúnyogcsípés után egy feldagadt, vörös folt keletkezik. A csípéskor érzéstelenítőt fecskendeznek a bőr alá. Van, akiknél a csípés helye egészen nagyra is feldagadhat.

szunyog.jpg

2. Bolha

A bolhacsípés könnyen összetéveszthető az allergiás reakcióval. Apró, piros pöttyöket hagy maga után, ami nagyon tud viszketni, és akár fájhat is. és a leggyakrabban a lábat csípik. Egy táplálkozás során többször is csíp ugyanazon a területen, egy néhány centiméteres helyen 3-4 csípés is előfordulhat.

bolha.jpg

3. Bögöly

Csípésük nagyon fájdalmas, és beduzzad, ami ritka esetben vérmérgezést és fertőzéseket is okozhat.

bogoly.jpg

4. Hangya

A legtöbb hangya nem veszélyes, azonban a vörös tűzhangya igen sok bajt okozhat. A mérge toxinokat tartalmaz, így a csípése allergiás reakciót vagy allergiás sokkot is kiválthat. A csípés helyén gennyhólyag alakul ki, ami később kisebesedik. Ezzel szemben a közönséges hangya csípése úgy néz ki, mint egy szúnyogcsípés. A csípés pillanatában égő fájdalom jelentkezik, a helyén pedig rózsaszín folt alakul ki, ami viszket.

hangya.jpg

5. Kullancs

Sokszor észre sem vesszük, hogy megcsípett bennünket. A helyén vörös folt marad, és általában a közepén egy kis lyuk. Egyeseknél a csípés napokig tartó viszketéssel jár. Ha egyre növekvő, kokárdaszerű vörös körök jelennek meg a csípés helyén, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni!

kullancs.jpg