A pszichológia, vagy más néven lélektan egy olyan érdekes tudományág, ami részletesen vizsgálja az emberek gondolkodást és viselkedést. A kialakulása egészen 1879-ig vezethető vissza, azonban még mindig nagyon sok megválaszolatlan kérdésre és rejtélyre keresik a választ a szakemberek. Persze azért már számos érdekes felfedezésekre jutottak az évtizedek alatt, amik közül ebben a cikkünkben sezretnénk nektek bemutatni a legizgalmasabbakat.

1. Egy legalább 20 perces sétától a természetben boldogabbnak érezzük magunkat.

A természettel való kapcsolat megnyugtat és érzelmi komfortot biztosít számunkra. Azok az emberek, akik naponta legalább 20 percet töltenek egy parkban, bizonyíthatóan elégedettebbek az életükkel. Nem számít, hogy mit csinálunk a parkban: kocoghatunk, sétálhatunk, de akár napozhatunk is.

2. A kedvenc zenéink általában olyanok, amikhez életünk fontos eseményei köthetőek.

A dalok, amiket hallgatunk és kedvelünk, általában valamilyen személyes történethez, emlékhez, egy személyhez vagy érzelmi eseményhez köthetők.

3. Manapság egy átlagos középiskolás diák ugyanolyan szorongásokkal küzd, mint az 1950-es évek elején a pszichológiai intézményekben kezelt betegek.

A gyermekek és felnőttek szorongása évtizedről-évtizedre növekszik, ennek pedig számos oka van:

- Nem érzékeljük annyira a társadalmi összetartozást, mint régebben – gyakran váltunk munkahelyet, ritkán veszünk részt vallási vagy társadalmi szervezetek által tartott gyűléseken, később házasodunk és több időt töltünk egyedül.

- Legtöbben gazdagok szeretnénk lenni és tökéletes párkapcsolatra vágyunk, de irreális elképzeléseink vannak a pénzszerzésről és a partnerünk külsejéről és a vele szemben mutatott viselkedésünkről.

- Túl sok rossz hírt ömleszt ránk a média balesetekről, háborúkról és egyéb fenyegetésekről, amik miatt úgy gondoljuk, hogy a világ egy veszélyes hely.

4. Annak érdekében, hogy kreatívak legyünk, nem feltételnül szükséges, hogy kizárólag ötleteink legyenek, a lényeg, hogy sok ötletünk legyen.

Kutatások kimutatták, hogy amikor az emberek az általuk tett ötletek számára és nem azok minőségére koncentráltak, eredményesebbé váltak. Legalábbis abban az esetben, amikor kevés idejük volt egy-egy probléma megoldására. A villám-kreativitás receptje tehát az, hogy olyan sok ötletet halmozzunk fel, amennyit csak tudunk, és még a legrosszabbat se mellőzzük, mert lehet, hogy a későbbiekben egy sokkal jobb ötlet jut majd róla az eszünkbe.

5. Vannak olyan emberek, akik félnek a boldogságtól.

A boldogságtól való félelem olyan emberekben alakulhat ki, akik a legboldogabb időszakukban éltek át valamilyen személyes tragédiát. Ennek köszönhetően öntudatlanul is rossz dolgokat várnak a boldog pillanatoktól. Ezek a személyek introvertálttá válnak és megpróbálják elkerülni, hogy valamilyen kellemes hangulatú eseményen részt vegyenek. A legérdekesebb, hogy nem saját maguktól félnek és attól, hogy önmaguk legyenek, hanem magától a boldogság érzésétől.

6. Ha valamit szeretnénk megjegyezni, jobban tesszük, ha inkább lerajzoljuk, ahelyett, hogy leírnánk.

A rajz hatékonyabb eszköz a dolgok memorizálására, mint a jegyzetek vagy a képek és videók megtekintése. Nem kell tehetségesnek lenni: még a teljesen primitív skiccek is segíthetnek abban, hogy jobban emlékezzünk a dolgokra. Ez a módszer különösen hasznos lehet idős emberek számára, ezzel ugyanis folyamatosan fenntartható a jó memória.

7. A háttérzene csökkenti a kreatív képességeinket

Bármely dallam vagy zene akadályozza a kreativitásunkat akkor, ha munka közben hallgatjuk. Ha tehát például irodai munkát végzel és gépelned kell, akkor erősen ajánlott, hogy csak munkaidőn kívül hallgass zenét.

8. A telefonunk elvesztésekor jelentkező stressz hasonló egy támadás során átélt stresszhez.

Annak ellenére, hogy az emberek számára a leginkább stresszes eseménynek a szeretett ismerősük halála vagy a börtönbüntetéstől való félelem számít, az okostelefon elvesztése is elképesztő stresszt képes kiváltani, amely kutatások szerint hasonló egy megtámadás közben átélt traumához.

9. Ha készülsz B-tervvel is, az csökkenti a sikeresség esélyét.

Ha valami új dologba akarsz kezdeni, például céget alapítani vagy új munkahelyet keresni, ne gondolkozz előre B, C vagy D terveken – ez ugyanis csökkenti a siker esélyeit. Ha valamibe belevágsz, akkor minden energiádat fektesd bele, koncentrálj a feladatra és tegyél meg minden tőled telhetőt.

10. Ha szeretnéd, hogy rádtaláljon a szerelem, akkor szerezz magadnak egy kutyát.

Kutatások kimutatták, hogyha a kutyánk társaságában érkezünk egy randira, akkor dupla akkora eséllyel indulunk, hogy megnyerjük magunknak a kiszemelt személy szívét. Ez azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az emberek sokkal magabiztosabbnak érzik magukat, ha a kutyájuk társaságában lehetnek. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők háromszor nagyobb eséllyel adják oda a telefonszámukat egy kutyás férfinak, mint egy kutya nélkülinek. A kutyájukkal sétáló férfiakat megbízhatóbbnak és gondoskodóbbnak tartják a nők.

11. Az ember három dolgot nem képes figyelmen kívül hagyni az életben: kaja, veszély, és s**x.

Az agyunk egyik legősibb, túlélésért felelős területének köszönhetően minden egyes szituációban három alap kérdésre keressük a választ, még ha gyakran csak tudatalatt is: Meg tudom-e enni? Tudok vele párosodni? Jelent-e rám bármiféle veszélyt? Ezek nélkül az ősidők óta keresendő kérdések nélkül valószínűleg az emberiség nem ott tartana, ahol most.

12. Mindössze 2-3 óra alatt meg lehet győzni valakit arról, hogy gyilkosságot követett el.

Nem szükséges hozzá filmbe illő vallatás és erőszak, mindez egy barátságos környezetben – mondjuk mint egy interjú esetében – is megvalósítható.

Sokan tudják, hogy minden egyes visszaemlékezés alkalmával átírjuk kicsit az emlékeinket, kiszínezzük és pontatlanná tesszük azokat. Kutatások azonban kimutatták, hogy ha kellően tisztában vagyunk egy ember életével, akkor az ilyen visszaemlékezős beszélgetések során bennük elültetett hamis ötletekkel és speciális technikákkal tulajdonképpen szó szerint átírhatjuk valakinek az emlékeit, és akár arról is meggyőzhetjük, hogy ő egy gyilkos. A kísérletben részt vett emberek meg voltak győződve róla, hogy emlékeik vannak róla, ahogy fiatal korukban loptak, embereket kínoztak vagy épp sérüléseket okoztak másoknak, pedig a valóságban sosem tettek ilyet.

13. Ha rá akarod venni magad a változtatásra, vagy a céljaid elérésére, csak kérdezd meg magadtól: "Képes vagyok megcsinálni?"

Ha motiválni szeretnéd magad egy nagy változtatást igénylő döntés előtt – például a diéta elkezdése vagy a dohányzás abbahagyása – akkor tedd fel magadnak a kérdést: "Képes vagyok megcsinálni?" A pszichológus Ibrahim Senay szerint ez belső nyomást kelt bennünk, és mivel nem akarunk majd csalódást okozni magunknak, ezért mindent meg fogunk tenni azért, hogy ne valljunk kudarcot a kitűzött céljainkban.

(via brightside.me, liked.hu)