A világunk fő mozgatórugója a pénz, ami nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket. Mi viszont most mégis megpróbálkoztunk vele. Feltettük magunknak azt a kérdést, hogy: Milyen lenne a világ, az életünk, ha egyik napról a másikra eltűnne a pénz? Eljátszottunk a gondolattal, hogy hogyan érinteni ez az "aprócska" változás a társdalmunkat, az emberek hozzáállást a munkához, az országok politikáját, stb. Természetesen nem vizsgáltuk minden oldalról a dolgot, hiszen ez lehetetlen vállalkozás is lenne, inkább csak azokat a tényezőket vettük górcső alá, amiket igazán izgalmasnak találtunk. Vegyétek figyelembe, hog a most következő lista tljesen szubjektív.

1. Kevesebb háború

A történelem során a háborúk többségének a pénzhez volt köze, mert az országok át akarták venni a hatalmat és az irányítást más nemzetek fölött, ám ehhez harcolniuk kellett egymással. A pénz eltűnése megoldhatná a problémát, ugyanis jelentősen csökkentené a háborúk kialakulását.

2. Megszűnne a luxus

A luxustermékek, luxusutazások már nem fognak luxusnak számítani, hiszen mindenkinek esélye lesz arra, hogy ezeket megszerezze, megtapasztalja.

3. Meló

A pénz eltűnése esetén két lehetséges opciót tudnánk elképzelni. Az emberek vagy boldogan mennének dolgozni, mert nem kellene olyan keményen dolgozniuk és túlórázniuk, hogy egy kis plusz pénzhez jussanak, vagy egyáltalán nem mennének munkába, mivel nem lenne pénz, amiből céljaikat megvalósíthatnák.

4. Kereskedelem visszaesése

A pénzhiány a kereskedelem visszaesését jelentené, ami azt vonná maga után, hogy az embereknek saját maguknak kellene kitermelni és cserélgetni az áruikat. Viszont az emberek nem tudnák, hogy miért mit kellene adni, ez pedig kereskedelmi válságot okozna.

5. Senki sem lenne hajléktalan

Minden ember saját házra vágyik, ám ehhez kemény pénzeket kell hitelben felvenni, amit ha nem törlesztenek megfelelően akkor sokan hajléktalanok lesznek. Ha nem lenne pénz akkor senkinek sem kellene házat vennie vagy bérelnie, így mindenki ugyanolyan körülmények között élne.

6. Csökkenne a korrupció és a kizsákmányolás

A pénz eltűnésével csökkenne a korrupció és a munkavállalók kizsákmányolása is. A pénz már nem játszana szerepet a be és kifizetésekben, a gazdagok már nem lennének olyan gazdagok, s a munkavállalókat sem lehetne úgy kihasználni, mint napjainkban. Ez a jelenség a politikai világot is nagy mértékben befolyásolná, sőt a megszűnne a pénzmosás is.

7. A világ kevésbé lenne összekapcsolva

A pénz nem léte azt jelentené, hogy nem lennének kereskedelmi megállapodások az országok között, és nem lenne globális gazdaság. Az Európai Unióhoz hasonló szervezetek sokat szenvednének ettől. Az országok valószínűleg meghúznák a határaikat, és az embereknek nehezebb lenne elutazni más országokba.

8. A materializmus csökkenése

Sokan úgy vélik, hogy a materializmus egyenlő a pénz iránti szeretettel. Ha viszont nem lenne pénz a világon, akkor a materalizmusnak vége lenne, mert nem maradna pénz ezekre a dolgokra.

9. Kisebb lenne a különbség a gazdag és a szegény országok között

Ha nem lenne pénz a világon, az ilyen különbségek is eltűnnének. Az országok egyenlőek lennének számokban, és talán egyenlőek lennének fontosságban is.

10. Erőforrások kimerülése

Most pénzre van szükség a különböző cikkek megszerzéséhez, ám ha nem lenne pénz ezek még gyorsabban elfogynának, hiszen az emberek gond nélkül és könnyedén beszerezhetnék azokat. Ez az erőforrások megcsappanását jelentené.

11. Kevesebb házaspár válna el

(via brightside.me, harmonikum.co)

Statisztikai adatok alapján a válások többnyire pénzügyi okok miatt következnek be. Ha nem lenne pénz akkor az általa generált stressz is eltűnne. Ez pedig kevesebb váláshoz vezetne.