Nem is gondolnánk, de a Földön közel 250 ország létezik, amik között akad néhány annyira apró, hogy az emberek többsége még a létezéséről sem hallott. Némelyiknek mind a területe, mind pedig a népessége is annyira kicsinek mondható, hogy még a magyar falvak között is csak a törpék közé tartoznának. Ugyanakkor nagyon érdekes a fennállásuk, ezért szeretnénk nektek bemutatni a világ 10 legkisebb miniállamát.

1. Seborga

Olaszország területén található ez a mikroállam, ahol I. Marcello az uralkodó. Tulajdonképpen csak egy faluból áll a francia határhoz közel. Ennek ellenére hadsereggel is rendelkezik, ami 3 főből áll: a honvédelmi miniszter és két őr.

2. Tuvalu

Tuvalu a világ egyik legkisebb és legszegényebb országa. Némileg javított a katasztrófális gazdasági helyzetükön, hogy az ország megkapta a ".tv" internetes domain végződést, ami jelentősen megdobta a költségvetést.

3. Palau

Palau Köztársaság egy szigetország, amely több mint 200 különböző méretű szigetből áll. A Föld talán egyik legcsodálatosabb helye, mivel tele van őserdőkkel, amikbrn ritka növények és állatok élnek. Az ország legnagyobb látványossága a Ongeim'l Tketau tó, amibrn több mint 2 millió medúza található.

4. Hutt-folyó Hercegség

Egy ausztrál származású férfi, Leonard Casley alapította, aki tuljadoképpen a farmját nyilvánította ki új és független államként. Bár önállóságát egyetlen más állam sem ismerte el hivatalosan, az ország rendelkezik saját pénzzel, bélyegzővel és útlevéllel is. Látnivalói közé tartozik I .Leonard, Hutt hercegének mellszobra, ami több helyen is fellelhető.

5. Máltai lovagrend

Rómában nemcsak a Vatikán létezik, mint miniállam, hanem a Máltai lovagrend is. Területe igazából három épületből áll, amelyből kettő Rómában, egy pedig Máltán található. Az ország saját pénznemmel, bélyegekkel, weboldallal, rendszámmal és útlevelekkel rendelkezik.

6. Niue

A Csendes-óceán déli részén fekvő kis szigetállam. Nem rendelkezik teljes függetlenséggel, új-Zéland társult állama, államfője II. Erzsébet brit királynő. A főváros leginkább egy kis falunak nevezhető, ahol kb. 600-an élnek. Ennek ellenére a szigetnek saját repülőtere és szupermarkete is van.

7. Molossiai Köztársaság

Kevin Baugh alapította az egyesült államokbeli Nevadában. Lakossága tulajdonképpen csak maga az alapító, és a családja. Na, meg az állataik: három kutya, egy macska, és egy nyúl. Molossianak van saját nemzeti himnusza, nemzeti jelképe és nemzeti zászlója, sőt még űrprogramja is. Az állam területén halálbüntetés jár a súlyos bűncselekményekért, ám a lakosságot tekintve, érhető módon még senkire sem szabták ki. A Köztársaság 2017-ben ünnepelte fennállásának 40. születésnapját.

8. Saint Kitts és Nevis

Az állam két szigetből áll: Saint Kitt-ből és Nevis-ből. Az egyik fő jövedelmforrás, a gazdasági állampolgársági program, ami abból áll, hogy ha valaki rendelkezik 250 000 dollárral, befektethet a cukoriparba, ezáltal pedig saint Kitts és nevis-i állampolgárságot kap. Van egy másik módja is az állampolgárság megszerzésének, mégpedig az, hogy 400 000 dollár értékű ingatlant kell vásárolni az állam területén.

9. Nauru

Nauru a világ legkisebb teljesen független köztársasága. ám leginkább mégis arról híres, hogy a lakosságának 70%-a túlsúlyos, ami világrekordnak számít. Az országnak nincs hivatalos tőkéje, és tömegközlekedési rendszere sem. Az úthálózata is mindössze 25 mérföldnyi.

10. Sealand Hercegség

A Sealand Hercegség tulajdonképpen egy második világháborúban épült tengeri platform, az Egyesült Királyság partjaitól található kb. 6 mérföldre. Sealend-et egy önjelölt uralkodó vezeti, aki pár száz angol fontért különböző nemesi címekkel együtt járó állampolgárásgot árul a hercegség weboldalán keresztül.

(via brightside.me, liked.hu)